Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek

Corona, hoe nu verder?

Over Corona is nog lang niet het laatste woord gezegd of geschreven. In de paniek bij het uitbreken van de pandemie moesten overhaaste beslissingen worden genomen, die nu achteraf aan uitgebreid onderzoek worden onderworpen. Om lessen te trekken voor de toekomst.

Verder lezen

De strijd tussen bacteriën en schimmels

In 1928 veranderde de gezondheidszorg dramatisch: min of meer bij toeval werd Penicilline ontdekt, waarmee het eerste antibioticum een feit was. Voortaan waren levensbedreigende ontstekingen behandelbaar, vaak met succes. Al vrij snel bleek er ook een nadeel te zijn: sommige patiënten ontwikkelden een allergie. De farmaceutische industrie ging aan de slag en in de loop van de jaren werden er steeds meer antibiotica ontwikkeld.

Verder lezen

Beestjes op je bordje ... Word jij er blij, boos of bang van?

De sociale media gonzen er de laatste maanden van, sinds het nieuws breed naar buiten is gekomen: in de EU mogen bepaalde insecten in onze voedingsmiddelen worden verwerkt. Sterker nog: al sinds 11 februari 2022 mag de huiskrekel (Acheta domesticus)1) binnen de EU als voedingsmiddel worden verhandeld. Het is na de meelworm en de treksprinkhaan het derde insect dat op de Europese markt is toegelaten. Op 13 mei 2022 publiceerde EFSA* ook een positief advies over het gebruik van krekelmeel in voedingsmiddelen. De Europese Commissie keurde het gebruik en op de markt brengen van het product goed op 3 januari 2023 2).

Verder lezen

Blijf uit mijn lijf!!!

Pesticiden, hormoonverstoorders, microplastics … ioniserende, thermische, elektromagnetische straling … Het lijkt langzamerhand wel of je geen hap meer kunt eten, geen stap buiten de deur kunt zetten, geen teug lucht meer kunt inhaleren, geen badproduct meer kunt gebruiken zonder blootges

Verder lezen

Tip 45: Optimale energie? Volg je bioritme!

Druk druk druk! Van vroeg tot laat in touw, snel tussendoor wat eten. Werk, verplichtingen en de klok regeren je leven. ’s Avonds laat nog snel even de achterstallige mail wegwerken … STOP! Lange uren maken en jezelf blootstellen aan kunstmatig licht blijkt gevaarlijker dan dat je dacht - “het haalt jouw oeroude systeem overhoop” zeggen professoren. Meer energie, rust en balans in je leven? Volg je eigen bioritme met deze tips.

Verder lezen

Tip 44: Blije kijkers

Je ogen zijn je kostbaarste bezit wordt vaak gezegd. Vervelend dus als er iets aan mankeert; droge ogen, ontstekingen, ver- of bijziendheid … Wanneer je goed voor je ogen zorgt, kun je veel vervelende klachten voorkomen.

Verder lezen

Aandacht voor de gastheer/gastvrouw

Bij ziek-zijn wordt vaak direct gedacht aan behandelen, maar daarbij kan je gemakkelijk vergeten dat de zieke mens altijd de ‘gastheer’ is van de ziekte*. Vandaar dat wij in dit artikel de rol van de gastheer nader willen belichten. Eigenlijk ligt het probleem nog wat breder want (zieke) mensen maken ook altijd deel uit van een bepaalde omgeving, waarin zij wonen, werken, liefhebben, theedrinken, ademhalen etc. Het gaat dus niet alleen om de interactie tussen gastheer en ziekte, maar ook om die tussen gastheer en omgeving.

Verder lezen

Metabool syndroom: verstoorde stofwisseling aan de basis van veel aandoeningen

Het metabool syndroom wordt niet voor niets ook wel de sluipmoordenaar van de moderne tijd genoemd. Het is een stofwisselingsaandoening die veroorzaakt wordt door een disbalans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit. Met andere woorden, te veel (en ongezond) eten en te weinig beweging. Hierdoor treedt een verstoring op in de regulatie van de stofwisseling door de hersenen. Wanneer er niet wordt ingegrepen, dan beland je al snel in een neerwaartse spiraal. Het is gelukkig nooit te laat om het tij te keren.

Verder lezen

Abonneer op Onderzoek

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).