Overslaan en naar de inhoud gaan

Beestjes op je bordje ... Word jij er blij, boos of bang van?

krekels

Beestjes op je bordje ... Word jij er blij, boos of bang van?

De sociale media gonzen er de laatste maanden van, sinds het nieuws breed naar buiten is gekomen: in de EU mogen bepaalde insecten in onze voedingsmiddelen worden verwerkt. Sterker nog: al sinds 11 februari 2022 mag de huiskrekel (Acheta domesticus)1) binnen de EU als voedingsmiddel worden verhandeld. Het is na de meelworm en de treksprinkhaan het derde insect dat op de Europese markt is toegelaten.

Op 13 mei 2022 publiceerde EFSA* ook een positief advies over het gebruik van krekelmeel in voedingsmiddelen. De Europese Commissie keurde het gebruik en op de markt brengen van het product goed op 3 januari 2023 2).
 

Beestjes op je bordje … wat vind jij ervan?


Volgens het Voedingscentrum eten ruim 2 miljard mensen insecten. Er worden 1.900 verschillende insectensoorten gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers.

Zo raar is Entomofagie - het eten van insecten - dus niet. Voorstanders zeggen dat ze gemakkelijk te kweken zijn en een zeer goede bron van eiwitten vormen, wat ze erg duurzaam maakt. Insecten op je bordje levert voordelen op voor het milieu en dierenwelzijn van de gangbare consumptiedieren en is een stap in de richting van het verkleinen van de veestapel … dat klinkt allemaal positief.
 
Toch zijn er ook zorgen. Gewoonlijk kiezen mensen er bewust voor om insecten te eten. De kans is nu echter groot dat je straks producten eet waarin insecten zijn verwerkt zonder dat je het weet. En waarin je ze niet zo een, twee, drie verwacht, zoals graanrepen, brood, pastaproducten, soep, chips en zelfs pindakaas en vleesvervangers.
Hoewel de supermarkten nog niet staan te springen, zullen we in de nabije toekomst waarschijnlijk toch producten op te schappen tegenkomen waarin insectenmeel is verwerkt. Alhoewel een sprinkhaan misschien niet kan worden vergeleken met een koe, zullen er voldoende veganisten en vegetariërs zijn die hier niet blij van worden.
 
Een ander veelgenoemde zorg betreft vermeende gezondheidsrisico’s: met name vanwege de stof chitine en het feit dat insecten antinutriënten kunnen bevatten zoals oxalaten, saponines en tannines. Chitine zou een giftige stof zijn die kanker aanjaagt. En mensen die allergisch zijn voor schaal- of schelpdieren of huisstofmijt, hebben een grotere kans op een allergie voor insecten. Dat wordt in de toekomst nóg beter etiketten lezen dus!
 

  • acheta domesticus = huiskrekel
  • gryllodes sigillatus = gedroogde bandkrekel
  • locusta migratoria = treksprinkhaan
  • tenebrio molitor = (gedroogde) meelworm
  • alphitobius diaperinus = hele en gemalen larven van de buffalokever (kleine meelworm)


De discussie tussen voor- en tegenstanders zal nog geruime tijd aanhouden. Heeft u een duidelijke mening over dit onderwerp? Deel uw mening dan met ons op Facebook!
 


* EFSA: De European Food Safety Authority (EFSA) is een bureau (agentschap) van de Europese Unie dat onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid

 

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).