Overslaan en naar de inhoud gaan

De strijd tussen bacteriën en schimmels

fagen

De strijd tussen bacteriën en schimmels

In 1928 veranderde de gezondheidszorg dramatisch: min of meer bij toeval werd Penicilline ontdekt, waarmee het eerste antibioticum een feit was. Voortaan waren levensbedreigende ontstekingen behandelbaar, vaak met succes.

Al vrij snel bleek er ook een nadeel te zijn: sommige patiënten ontwikkelden een allergie. De farmaceutische industrie ging aan de slag en in de loop van de jaren werden er steeds meer antibiotica ontwikkeld. Toen er een orale toediening mogelijk werd (i.p.v. injecties) nam het gebruik enorm toe. Ook in de veehouderij werden antibiotica kwistig gebruikt. Helemaal toen bleek dat kalveren sneller groeien met antibiotica liep het uit op misbruik. Aanvankelijk konden de antibiotica via de melk ook bij consumenten terechtkomen. Door strenge regels zou dat nu niet meer mogelijk zijn.

Het gevolg van het kwistige gebruik van antibiotica bleek een groot probleem: resistentie. Omdat nooit 100% wordt uitgeschakeld blijven de sterkste bacteriën over. Als die zich vermenigvuldigen vormen ze een resistente stam. Door dan uit te wijken naar een ander antibioticum kan de infectie alsnog behandeld worden. Totdat er sprake was van multiresistentie: stammen zoals de MRSA die ‘onoverwinnelijk’ zijn. Niet vreemd dat juist bij werkers in de veehouderij dit fenomeen het eerst werd ontdekt.

De hele ontwikkeling van antibiotica is gestoeld op de ontdekking dat schimmels bacteriën kunnen doden. Dit is een duur proces van ontwikkeling en fabricage. In Oost-Europa was dit geld niet beschikbaar. Daar bouwde men op een ander principe: bacteriofagen. Dat zijn andere microben die ook bacteriën kunnen doden. Ze zijn daar ontzettend goed in, maar hebben één nadeel: elke faag is gespecialiseerd in één soort bacterie. Om succesvol infecties te lijf te gaan is er een uitgebreide ‘fagenbank’ nodig. Voordeel: het is relatief goedkoop om ze te vermeerderen als je ze eenmaal hebt.

Nu het water aan de lippen staat qua (multi)resistentie is er nu ook in het westen interesse in de fagentherapie. Prof. Dr. Stan Brouns in Leiden heeft een lab opgezet en werkt aan een fagenbank. Dit is nu de hoop voor de toekomst. Maar ook hier stuit men op het probleem van resistentie, dus er moet nog veel werk verzet worden om niet dezelfde weg te gaan als de antibiotica!
Gelezen in Trouw
Bron: prof.dr. Stan Brouns - TU Delft

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).