Overslaan en naar de inhoud gaan

Prikkelbare darm syndroom (IBS)

Prikkelbare darm syndroom (IBS) (Colon irritabile)

Algemene informatie over prikkelbare darm syndroom (ibs)

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben last van overgevoeligheid en bewegingsstoornissen in de darm. Meestal is het de dikke darm die problemen geeft, maar ook vanuit de dunne darm en de maag kunnen PDS-klachten optreden.
PDS is niet één goed gedefinieerde aandoening. Het gaat eerder om een aantal symptomen die voorkomen bij de meeste mensen die eraan lijden. 

PDS kan ontstaan door heel verschillende oorzaken, die niet gemakkelijk op te sporen zijn. Daardoor zijn ook de mogelijke oplossingen heel verschillend.

Hoe ontstaat het?

Bij veel mensen met PDS kunnen directe lichamelijke oorzaken worden vastgesteld, of hun gestel blijkt zo te zijn dat PDS zich relatief gemakkelijk ontwikkelt. De belangrijkste hiervan zijn:

  • een mutatie van een bepaald gen;
  • een darminfectie (voedselvergiftiging) of een parasitaire infectie;
  • langdurig gebruik van antibiotica; 
  • de werking van het immuunsysteem;
  • stress;
  • ontregeling van het zenuwnetwerk tussen de darmen en de hersens.

Voor een uitgebreidere bespreking zie het artikel "Prikkelbare darm syndroom? Daar is vaak van alles aan te doen!" elders op deze website. Artikel lezen 

Wat zijn de verschijnselen?

Een PDS-patiënt kan vooral last hebben van diarree, of vooral last hebben van obstipatie (verstopping), of van beide afwisselend.

Sommige PDS-patiënten hebben daarnaast ook last van:

  • slijm bij de ontlasting;
  • ‘zuur’ en andere maag-gerelateerde klachten, zoals misselijkheid;
  • slikklachten / brok in de keel;
  • uiteenlopende klachten die op het eerste gezicht niet samenhangen met de PDS, maar hier toch aan gerelateerd kunnen zijn (zoals hoofdpijn, vermoeidheid en onregelmatige menstruatie).

De meest voorkomende klachten zijn:

Wanneer contact opnemen met een arts?

Natuurlijk heeft vrijwel iedereen wel eens last van diarree, buikpij of verstopping. Wanneer deze klachten regelmatig voorkomen of lang aanhouden is het verstandig om naar een arts te gaan.

We spreken van PDS als deze klachten regelmatig voorkomen, ten minste een halfjaar achtereen en ten minste één keer per week, en iemand belemmeren in zijn dagelijks leven.

Aandoening: meer informatie op internet

Geneeswijzen bij deze aandoening:

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).