Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling van Prikkelbare darm syndroom met algemene geneeskunde

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf uitzoeken wat voor u het beste werkt. Omdat PDS een ingewikkelde aandoening is, blijft hulp van een huisarts, specialist, diëtist, natuurgeneeskundige en/of andere professional in de gezondheidszorg aan te bevelen.

  • Voeding: de darmen van PDS-patiënten zijn snel overgevoelig voor allerhande voedingsmiddelen. Over het algemeen leidt het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en/of het volgen van een specifiek dieet tot een aanzienlijke vermindering van de klachten. Zie bijv. het FODMAP-dieet)
  • Regelmatig eten, bij voorkeur meerdere kleine porties op een dag.
  • Stress vermijden, (hypno)therapie

Wat kan algemene geneeskunde doen bij behandeling van prikkelbare darm syndroom (ibs)?

Een arts zal eerst een aantal onderzoeken uitvoeren om na te gaan of er bepaalde ziektes spelen, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie, colitis ulcerosa of een tumor.
Wanneer het geen van deze ziektes is, is in feite de diagnose 'onduidelijk'. Dan wordt vaak het label PDS aan de klachten gehangen.

Geneesmiddelen die specifiek tegen PDS zijn ontwikkeld, zijn linaclotide (voornaamste werking: tegen obstipatie; het laat de darmen meer vocht uitscheiden) en mebeverine (tegen darmkrampen). Mogelijke bijwerkingen zijn diarree (bij linaclotide) en duizeligheid (bij beide middelen).

Daarnaast worden reguliere middelen voorgeschreven die niet specifiek op PDS, maar wel op PDS-soortige klachten gericht zijn, zoals diarreeremmers, laxeermiddelen, pijnstillers, krampwerende middelen, kalmerende middelen, medicijnen tegen maagpijn, misselijkheid, gasvorming en een opgeblazen gevoel, vochtbindende en/of bulkvormende middelen en antidepressiva.

Ook andere middelen worden voorgeschreven, zoals

  • het kruidengeneesmiddel Iberogast, omdat wetenschappelijk is vastgesteld dat dit de maagfunctie kan verbeteren en krampen en pijn vermindert.
    Het is een van de middelen van de Reduce PDS-methode, die een aantal maag-lever-darmspecialisten heeft opgezet samen met de patiëntenvereniging PDSB.
  • Pepermuntcapsules
  • Probiotica

Achtergrondinformatie

Verschillende geneeswijzen bij prikkelbare darm syndroom (ibs):

Liever iemand spreken?

Wilt u liever telefonisch een persoonlijk advies krijgen? De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen helpt al 25 jaar om een veilige en zinvolle alternatieve/complementaire aanpak van gezondheidsproblemen te vinden. De Infolijn helpt zoeken naar een voor u geschikte geneeswijze en helpt zoeken naar een behandelaar in de buurt.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).