Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling van Prikkelbare darm syndroom met acupunctuur

Wat kan acupunctuur (tcm) doen bij behandeling van prikkelbare darm syndroom (ibs)?

De Traditionele Chinese Geneeskunde bekijkt iedere patiënt individueel en kan dus niet zomaar voor álle PDS-patiënten zeggen wat de oplossing van hun klachten is. In grote lijnen komt het er echter op neer dat met name de pijnklachten vaak een gevolg zijn van stagnerende levensenergie. De energie die normaal gesproken via de meridianen door ons (energie)lichaam stroomt, wordt om één of andere reden vastgezet. Dat gebeurt met name door spanning of stress. Hierdoor kan een teveel aan energie op een plek of  in een orgaan ontstaan. Dit uit zich vaak als pijn en in het geval van de darmen als constipatie, opgeblazen gevoel of diarree en/of buikpijn.

De meest bekende methode die de TCG hanteert, is acupunctuur. Met behulp van acupunctuur kunnen bijvoorbeeld de volgende doelen worden nagestreefd:

  • Het versterken van het zelfhelende vermogen, wat een regulerende invloed kan hebben op de aanmaak van neurotransmitters en zenuwgeleiding, belangrijk voor een goede darmfunctie.
  • Bepaalde acupunctuurpunten kunnen de peristaltiek (= de regelmatige bewegingen) van de darmen stimuleren en de onwillekeurige spieraanspanningen van de darmwandspieren ontspannen. Daardoor kunnen klachten als constipatie, een opgeblazen gevoel, pijn en diarree worden verminderd.
  • Bepaalde acupunctuurpunten kunnen direct leiden tot afname van stress.
  • Ook geeft de TCG adviezen over voeding, slaap, lichaamsbeweging en stressvermindering en besteedt aandacht aan het mogelijk psychosomatische aspect van fysieke klachten.

Achtergrondinformatie

Verschillende geneeswijzen bij prikkelbare darm syndroom (ibs):

Liever iemand spreken?

Wilt u liever telefonisch een persoonlijk advies krijgen? De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen helpt al 25 jaar om een veilige en zinvolle alternatieve/complementaire aanpak van gezondheidsproblemen te vinden. De Infolijn helpt zoeken naar een voor u geschikte geneeswijze en helpt zoeken naar een behandelaar in de buurt.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).