Overslaan en naar de inhoud gaan

Voeding in plaats van pillen

Eerst voeding dan medicijn

Voeding in plaats van pillen

De omslag is niet meer te stoppen: in alle media wordt melding gemaakt van het herontdekken van het motto van Hippokrates: “Laat voeding uw medicijn zijn”. De laatste honderd jaar is de geneeskunde steeds meer hiervan afgeweken door het ontwikkelen van medicijnen. Blijkbaar is de tijd rijp om terug te keren naar de basis. Wij juichen dat als voorstanders van integrale gezondheidszorg natuurlijk toe!

Vier voorbeelden.

 • Huisarts Tamara de Weijer, actief als voorzitter van de vereniging Arts & Leefstijl (voorheen Arts & Voeding), heeft inmiddels gezorgd dat er een handleiding voor artsen is om diabetes 2 met leefstijl te behandelen. Zo kan 50 tot 70% van de diabetes type 2-patiënten minder medicatie gebruiken of zelfs helemaal stoppen met medicijnen slikken. Er is ook een boek voor patiënten: “Eet beter in 28 dagen”.
  Gelezen in: Arts en leefstijl
  Bronnen:
  • Tamara de Weijer, Tessy van den Boom, Maaike de Vries, Eet beter in 28 dagen; met huisarts Tamara de Weijer. Kosmos Uitgevers, 2018, € 20,-
  • NRC: “Ik denk dat 50 tot 70 procent kan stoppen met pillen slikken” (interview)
  • Dokters van de toekomst, Antoinette Hertsenberg: Voeding als medicijn, gaat o.a. over het Pioppi-dieet (Avrotros)
    
 • Ook arts en schrijver William Cortvriendt heeft voeding en leefstijl op de kaart gezet, met boeken als Hoe word je 100? en Lichter en met zijn website Leefstijl als medicijn. In HP/De Tijd publiceert hij regelmatig artikelen, zo ook Acht vuistregels voor een gezond leven. Zijn missie is om duidelijk te maken dat je al met enkele eenvoudige maatregelen heel veel positieve effecten op je gezondheid kan bereiken. De vuistregels gaan over roken, alcohol, koffie, thee, melk, frisdrank, voeding, suiker, bewegen en vitamine D en stress.
  Bronnen:
 • Epidemioloog en oud-huisarts Dick Bijl schreef het boek Het Pillenprobleem. Bijl doet al jaren onderzoek naar de farmaceutische industrie, die volgens hem ongewenste bijwerkingen van medicijnen verdoezelt. Als hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin nam Dick Bijl 25000 onderzoeken naar medicijnen onder de loep en hij schrok van wat hij las. In Het pillenprobleem beschrijft Bijl wat er mis is. In (o.a.) Trouw een verhaal over Gerard Eggebeen, die al meer dan 15 jaar de gevolgen ondervindt van een verkeerd voorgeschreven medicijn. Hij won een rechtszaak tegen de fabrikant, omdat die had verzwegen dat het antidepressivum niet geschikt was voor kinderen.
  Bronnen:
 • Ook David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper, vindt het tijd om te ontpillen. Tijdens zijn promotieonderzoek naar veroudering in Ghana “viel hij van zijn geloof” toen hij zag hoe gezond de mensen daar waren zonder medische zorg maar met een totaal andere leefstijl. Hij schreef Ontpillen; Gezonder leven, minder pillen. We slikken veel. Tegen brandend maagzuur, hoge bloeddruk, depressie, hoog cholesterol, piepende adem, dikke poep, haperende erecties en diabetes. Het feit dat hij onlangs een omslagartikel/interview kreeg in het (blad van de rijksoverheid) Zorginstituut Magazine mag ook een doorbraak genoemd worden in de aandacht voor deze andere manier van kijken naar de zorg.
  Bronnen:

Eerder bespraken we al andere boeken over ‘gezond leven’, bijvoorbeeld Het gezondheidsfundament, door Trudy Vlot, Gezond leven in een vervuilde wereld, door Hans Moolenburgh sr en Persoonlijk leefstijlplan, door Richard de Leth. 
Klik hier voor de drie recensies.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

 • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
 • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
 • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).