Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 50: Wees lief voor je buikbewoners - Dan zijn ze ook lief voor jou!

wees lief voor je buikbewoners

Tip 50: Wees lief voor je buikbewoners - Dan zijn ze ook lief voor jou!

Wees lief voor je buikbewoners.
Dan zijn ze ook lief voor jou!

Zelfs depressies worden in je buik voorkomen

Je staat er gewoonlijk niet zo bij stil. Maar in je buik gebeuren dag en nacht kleine wondertjes waar je niets van merkt.  Uit verschillende studies is gebleken dat de gezondheid van ons spijsverteringsstelsel nauw samenhangt met een aantal vitale functies, zoals de spijsvertering zelf, het immuunsysteem, het metabolisme en het zenuwstelsel.  Zelfs depressies worden in je buik voorkomen. Kleine wondertjes waar je niets van merkt dus … tot het mis gaat. Tips om problemen te voorkomen ... en op te lossen.

Een opgeblazen gevoel, diarree, gasvorming, een trage spijsvertering of een behoorlijk stinkende ‘nummer 2’?  Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je darmmicrobioom (vaak nog beter bekend als darmflora) van slag is. Nou ja, zul je misschien denken, trekt wel weer bij. Maar wist je dat:

  • Het functioneren van je immuunsysteem voor een groot deel in je darmen wordt bepaald.
  • Bij het niet goed functioneren van de darm indirecte klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, huidproblemen, slapeloosheid en infecties.
  • Slechte darmbacteriën je hersenen kunnen verwarren en depressies en angstaanvallen veroorzaken. *
  • Gezonde darmen veroudering kunnen afremmen?

Je darmen weerspiegelen je algehele gezondheid. De gezondheid van je darmen wordt door het darmmicrobioom bepaald. Deze gemeenschap van goede micro-organismen is essentieel voor het goed functioneren van het menselijk lichaam.

‘Het menselijke darmmicrobioom bestaat uit een dynamisch ecosysteem van biljoenen micro-organismen die ons bijvoorbeeld helpen om onverteerd voedsel om te zetten in energie en andere nuttige verbindingen, zoals vitamine K. In ruil daarvoor krijgen de bacteriën kost en inwoning, ‘zo omschrijft Nemo Kennislink je darmflora in een nutshell.
Lees hier meer over het microbioom - mlds.nl.

De samenstelling van jouw microbioom is uniek, net zo uniek als je vingerafdruk.  Die samenstelling kan ernstig verstoord worden door verkeerde voeding, stress, (teveel) alcohol, medicijnen (zoals antibiotica), en diverse aandoeningen. Mensen met fibromyalgie hebben bijvoorbeeld andere darmbacteriën, net als mensen met autisme.

Hoe houd je je buikbewoners blij?

De functie van het darmmicrobioom verbetert wanneer de juiste bacteriesoorten zich in optimale samenstelling op het darmslijmvlies nestelen. Als er verschuivingen binnen dit evenwicht ontstaan, dan is de kans groter dat er infecties en ernstige, systemische ziekten optreden.

Je buikbewoners houden van vezels, onbespoten groenten en fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen. Ze hebben een hekel aan stress, roken, alcohol, te veel fout vet, te weinig beweging, antibiotica en andere geneesmiddelen, kortom: met een gezonde leefstijl doe je ze een heel groot plezier.

Meer lezen hoe je je buik blij houdt/maakt?
Natuurlijke darmmicrobioom versterking - natuurdietisten.nl.
Voeding en darmmicrobioom diversiteit - natuurdietisten.nl.
Microbioom, het wonder in je buik - Maag Lever Darm Stichting - mlds.nl.
Depressie - Darmproblemen veroorzaken psychische aandoeningen - wibnet.nl.
Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica? - EetPaleo.
Welke rol heeft de darmmicrobiota op onze gezondheid? - Danonehealth.
Het online portaal over darmen en gezondheid - Darmgezondheid.nl.

 

Hersen-darm-as

De verbinding tussen de hersenen en de darmen staat bekend als de hersen-darm-as. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat de hersenen verbindt met het zenuwstelsel van de darm. Door de hersen-darm-as is communicatie mogelijk in beide richtingen. Waarbij er gebruik wordt gemaakt van signalen, zoals hormonen, neurotransmitters en cytokinen (eiwitten en peptiden). Kort gezegd komt het er op neer dat de darmen letterlijk tegen de hersenen ‘praten’ om de emoties te beïnvloeden. En daarnaast geldt ook dat de emoties en neurotransmitters die door het brein worden geproduceerd, een effect hebben op de darmen.
Bron: Darmbacteriën hebben invloed op emoties en stemming - Professionals - orthica.nl.

 

Pre- en probiotica

Probiotica is een andere naam voor de goede bacteriën, het zijn levende bacteriën zelf. Deze worden soms toegevoegd aan bepaalde yoghurtdranken of als supplement. Prebiotica zijn voeding voor onze darmbacteriën. Prebiotica komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, maar soms worden ze ook toegevoegd aan producten. Prebiotica maakt darmmicrobioom sterker - natuurdietisten.nl.

 

 

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).