Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 5: Eet een beetje vet

Eet een beetje vet

Tip 5: Eet een beetje vet

Waarom is het belangrijk om bij elke maaltijd een beetje vet te eten?

Vanaf vandaag gebruiken we bij elke maaltijd een beetje vet

Alle vet fout? Dikmakend? Slecht voor je cholesterol? Fabels! Bij elke maaltijd is een beetje vet juist essentieel: het zet je galproductie aan, helpt voedsel goed te verteren en zonder vet kunnen bepaalde voedingstoffen gewoonweg niet worden opgenomen, zoals de in vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Samen met koolhydraten en eiwitten vormen vetten één van de drie macronutriënten die ons lichaam gebruikt als bron van energie, vetten zijn belangrijk voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Eigenlijk zijn alleen de meervoudig onverzadigde vetten essentieel, ofwel noodzakelijk in voeding, zoals omega 3 en in mindere mate omega 6.

Vetten zijn onderverdeeld in verzadigd vet (VV), enkelvoudig onverzadigd vet (EOV) en meervoudig onverzadigd ver (MOV). Over de pro’s en contra’s van verzadigd en onverzadigd vet zijn zeer veel tegenstrijdige meningen te vinden. Het Voedingscentrum en sommige deskundigen uit de hoek van de natuurvoedingsleer staan soms lijnrecht tegenover elkaar. Het advies van bijvoorbeeld de Hartstichting is: vervang verzadigd vet door onverzadigd vet. Zo neemt de kans op hart- en vaatziekten af. Maar andere stromingen leggen meer de nadruk op de gezondheidsnadelen van bewerkt industrieel vet. Kokosolie is een voorbeeld van verzadigd vet waaraan juist veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven.

Meer over dit item: Rineke Dijkinga (natuurgeneeskundige).

MOV zitten altijd samen met EOV en VV in olie en vetsoorten. De verhoudingen verschillen enorm per soort vet, dus lees altijd het etiket.
Hoe herken je de verschillende soorten vet? Bij kamertemperatuur zijn verzadigde vetten vaak gestold of hard, ze komen vaak voor in dierlijke producten. Onverzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur vaak vloeibaar of zacht.
Over één product zijn alle partijen het wel eens: Olijfolie is gezond. Olijfolie is in twee varianten te krijgen: de milde variant, deze is geraffineerd en geschikt voor bakken en braden. En de extra vierge variant. Deze is niet-geraffineerd (soms ook nog ongefilterd) en het meest geschikt voor koud gebruik over salades.
Wanneer oliën rijk zijn aan omega 3 mogen deze absoluut niet verhit worden, zoals lijnzaadolie, hennepzaadolie, walnootolie, tarwekiemolie en koolzaadolie. Ook oliën die rijk zijn aan omega 6 zoals sojaolie, zonnebloemolie en pindaolie zijn niet voor bakken geschikt.
Transvetten kun je volgens alle deskundigen beter helemaal laten staan. Transvet ontstaat door de chemische bewerking van (onverzadigde) vetten in de fabriek. Transvetten hebben een negatief effect op het cholesterolgehalte. Ze zitten vaak verstopt in koek, gebak en snacks. Maar ze ontstaan ook door verkeerde bakmethodes in je eigen keuken.

Lees meer over transvetten: A healthy life: Wat is transvet en waarom is het ongezond?

 

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).