Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 49: (hart) Verwarmende tips voor koude handen en voeten

koude handen en voeten?

Tip 49: (hart) Verwarmende tips voor koude handen en voeten

(hart) Verwarmende tips voor koude handen en voeten

Voeten en handen zijn echte hekkensluiters in de warmtevoorziening van het lichaam

IJskoude handen en voeten? Twee paar handschoenen, drie paar sokken over elkaar en nog niet warm te krijgen? Een buitengewoon vervelende kwaal waarvan je zelfs middenin de zomer nog last kunt hebben. Geen nood: ook hiervoor veel talloze tips om die ‘kouwe kakkies’ aan te pakken.

Koude handen en voeten krijg je omdat je lichaam warmte probeert te besparen. In de wintermaanden verlies je sneller warmte en om dat te beperken vernauwen de vaten in je ledematen. Het lichaam probeert eerst de interne organen te beschermen en dus ook van warmte en energie te voorzien. Je bloed wordt naar de belangrijke plekken gepompt zoals je hoofd en je romp. Voeten en handen zijn dan echte hekkensluiters. En daar krijg je koude, witte handen en voeten van.

Veel mensen hebben dagelijks veel last van koude handen en voeten. De oorzaken hiervoor kunnen divers zijn, maar in veel gevallen is een verminderde bloedcirculatie een reden. Er kan echter ook een ziektebeeld aan ten grondslag liggen, zoals diabetes of reuma, Lupus, sclerodermie, Sjögren. Veel aandoeningen kunnen het Fenomeen van Raynaud veroorzaken, wat extreme koude handen en voeten kan opleveren. Dus als je klachten echt serieuze vormen aannemen, laat dan een deskundige eens haar of zijn licht erover schijnen.

Voor een goede doorbloeding is het raadzaam om regelmatig een warm voetbad en handbad te nemen: of maak je bad voor het hele lichaam een feestje! Voeg aan een voetbad 4 druppels etherische rozemarijnolie toe. Dit stimuleert de doorbloeding. Voeg ook een schepje basisch badzout of dode zeezout toe, dan zorg je meteen voor een milde detox, dan kan nooit kwaad. Wel lekker insmeren achteraf tegen een droge huid.  Een Kneippse begieting kan helpen bij een slechte doorbloeding; neem een warme douche en begiet jezelf aan het einde met koud water. Begin bij het linkerbeen, daarna het rechterbeen en ga langzaam naar boven. Daarna wikkel je jezelf in een flanellen laken (of een gewoon laken met nog een warme deken eroverheen) … zo kom je weer lekker op temperatuur. Je lichaam moet dit op eigen kracht doen en dat stimuleert de doorbloeding tot in de puntjes van je lijf.

Voel je meer voor massage, pittig eten, decafé koffie? De tips zijn talloos, probeer ze eens uit en kijk wat voor jou het beste werkt!
Wat te doen tegen koude handen of voeten? - Mens en Gezondheid: Aandoeningen - infonu.nl.
Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing - gezondeten.nl
Koude handen en voeten? - Dit kan je er tegen doen! - mamsatwork.nl.

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).