Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 46: Honger is goed voor je!

Honger is goed voor je!

Tip 46: Honger is goed voor je!

Honger is goed voor je!

Schaarste is nodig om gezond te blijven

Dat minder alcohol drinken goed voor je is, dat weten we wel. Maar minder eten? Of zelfs perioden helemaal niet? Vasten is van alle eeuwen en culturen, maar in de Westerse wereld is calorierestrictie geheel overschaduwd door overconsumptie. Schaarste is echter gewoon nodig om gezond te blijven. Maar … wat is voor jou de beste methode om te vasten?*

‘Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken of van bepaalde spijzen voor een bepaalde periode. De beweegredenen om te vasten kunnen divers zijn, maar de belangrijkste motieven zijn religieuze of (natuur)geneeskundige redenen’, zo stelt Wikipedia.

Vasten is in de natuur een heel gewoon verschijnsel. Veel vleeseters eten slechts eenmaal per twee of drie dagen. En de planteneters in bijvoorbeeld Afrika moeten tijdens het droge seizoen ook lange tijd op een houtje bijten.

Intermittend fasting is een populaire vorm van vasten. Daarbij eet je afwisselend wel en niet. Je kunt ervoor kiezen om om de dag niet te eten, of alleen binnen een periode van acht uur te eten en verder niet of vijf dagen normaal en twee dagen heel weinig. Zo kun je altijd wel een vorm kiezen die bij je past. Intermittent Fasting: uitleg, voordelen en schema’s -  happyhealthy.nl.

Waarom?
Waarom zou je nu (regelmatig) voor calorierestrictie kiezen? Verlies van buikvet, herstel van lichaamscellen, een verbeterde afweer, tegengaan van veroudering en vermindering van (laaggradige) ontstekingen zijn enkele van de genoemde voordelen. In Duitsland is vasten heel gewoon. Vasten volgens de Buchinger methode wordt daar bijvoorbeeld ingezet voor de behandeling van reumatoïde artritis. Veel onderzoek wordt gedaan naar het effect van vasten op kanker en het (beter) verdragen van reguliere kankerbehandelingen. (Zie op PUBMED ook onder de zoekterm fasting.)

Meer lezen over de mogelijke voor- en nadelen bezien vanuit verschillende optieken en dan een keuze maken:
Vasten: gezondheidsvoordelen en bijwerkingen van het vasten - Mens en Gezondheid: Dieet - infonu.nl.
Vasten: gezond voor je hart? - Hartstichting.
Intermittent Fasting: uitleg, 9 voordelen en 10 schema’s - happyhealthy.nl.

* Deze tips gelden uitsluitend voor gezonde mensen. Een ieder met een chronische (auto immuun)ziekte, ondergewicht of andere aandoening dient eerst te overleggen met de behandelend arts. Voor ieder geldt dat vasten het best kan gebeuren onder begeleiding van een deskundige.

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. 
Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen open, normale telefoonkosten).