Zonder moeite minderen met zout … zo doe je dat.
Vanaf nu eten we minder zout ... ja lekker!
De Nierstichting waarschuwt niet voor niets voor teveel zout. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 6 gram is eigenlijk al teveel. Zout verhoogt de bloeddruk en kan de nieren beschadigen.
Wist je dat je maar 20 procent van het zout dat je per dag binnenkrijgt zelf toevoegt aan een maaltijd? Het overgrote deel zit dus verstopt in bewerkte voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt. Brood, vleesproducten, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, potjes groenten, blikjes conserven, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks … ze staan er bol van. (Diepvriesgroenten bevatten geen zout). Maar ook in zoete voedingsmiddelen zoals koek en gebak zijn er niet vrij van! Lees dus etiketten en kies voor minder zoute varianten.
Het beste alternatief: kook vooral zoveel mogelijk vers. In plaats van zout kun je heel goed kruiden gebruiken: tips van de Nierstichting.
Wil je toch perse wat zout toevoegen, doe dit dan achteraf: je zult zien dat je dan veel minder nodig hebt dan wanneer je het zout meekookt.
Helaas … ook Himalayazout, Keltisch zeezout en al die andere ‘gezonde’ varianten’ bevatten natriumchloride (NaCl), de eventuele mineralen die er nog inzitten doen dit nadeel niet teniet.