Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 4: Eet minder zout

Eet minder zout

Tip 4: Eet minder zout

Zonder moeite minderen met zout … zo doe je dat.

Vanaf nu eten we minder zout ... ja lekker!

De Nierstichting waarschuwt niet voor niets voor teveel zout. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 6 gram is eigenlijk al teveel. Zout verhoogt de bloeddruk en kan de nieren beschadigen.

Wist je dat je maar 20 procent van het zout dat je per dag binnenkrijgt zelf toevoegt aan een maaltijd? Het overgrote deel zit dus verstopt in bewerkte voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt. Brood, vleesproducten, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, potjes groenten, blikjes conserven, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks … ze staan er bol van. (Diepvriesgroenten bevatten geen zout). Maar ook in zoete voedingsmiddelen zoals koek en gebak zijn er niet vrij van! Lees dus etiketten en kies voor minder zoute varianten.

Het beste alternatief: kook vooral zoveel mogelijk vers. In plaats van zout kun je heel goed kruiden gebruiken: tips van de Nierstichting.
Wil je toch perse wat zout toevoegen, doe dit dan achteraf: je zult zien dat je dan veel minder nodig hebt dan wanneer je het zout meekookt.
Helaas … ook Himalayazout, Keltisch zeezout en al die andere ‘gezonde’ varianten’ bevatten natriumchloride (NaCl), de eventuele mineralen die er nog inzitten doen dit nadeel niet teniet.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).