Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 37: Zo leg je een te hoog cholesterol aan banden

cholesterol is nodig

Tip 37: Zo leg je een te hoog cholesterol aan banden

Cholesterol is nodig

Het lichaam maakt zelf cholesterol aan en dat is noodzakelijk voor veel processen, we kunnen niet zonder.

Goed cholesterol? Slecht cholesterol? Wat is cholesterol nu eigenlijk, hoe komen we eraan, wat gebeurt er als je cholesterol te hoog is en … heel belangrijk … hoe zorgen we ervoor dat ons cholesterolniveau binnen de perken blijft? Belangrijkste tip? Blijf kritisch, want over cholesterol lopen de meningen van artsen, wetenschappers en complementaire geneeswijzen mijlenver uiteen.

Cholesterol staat in een kwaad daglicht. Maar minder bekend is dat we helemaal niet zonder kunnen! Een klein deel van het cholesterol krijgen we via voeding binnen. Het lichaam maakt zelf cholesterol aan en dat is noodzakelijk voor veel processen, waaronder de aanmaak van hormonen, vitamine D en gal, de opname van vitaminen A, D, E, en K. Deze waarden verschillen dan ook naar gelang het lichaam behoefte heeft aan cholesterol.

Bij het meten van je cholesterol worden er meerdere stofjes gemeten: LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en bepaalde vetdeeltjes (triglyceriden).

LDL-cholesterol wordt vaak slecht cholesterol genoemd. Dat komt omdat je bij een hoog LDL-cholesterol meer kans hebt op vernauwingen in je slagaders. LDL vervoert vooral cholesterol van het maag-darmkanaal naar de vaatwand.

Het HDL-cholesterol vervoert het overvloedige cholesterol terug naar de lever waar het hergebruikt wordt. HDL-cholesterol is het ‘goede cholesterol’. Dit beschermt je namelijk tegen hart- en vaatziekten.

En dan zijn er nog de triglyceriden. De vetten in je eten bestaan vooral uit triglyceriden. Na een vetrijke maaltijd gaan de waardes van triglyceriden in het bloed dan ook kort omhoog. Het lichaam gebruikt ze als energiebron. Na het eten dalen ze meestal weer. Het is belangrijk om je triglyceridenwaarden laag te houden. Glucose- en/of fructoserijke voeding, maar ook regelmatig alcoholgebruik verhogen het risico op een hoge triglyceridenwaarde. 

Je cholesterolgehalte wordt bepaald met een bloedtest. Daarbij wordt het totaal cholesterol gemeten, maar ook het LDL-, HDL- en het triglyceridengehalte in het bloed. Lees hier meer over de gangbare opvattingen met betrekking tot de betekenis van de gemeten waarden - Hartstichting.

Te hoog cholesterol?
Dan krijg je via de huisarts vaak statines voorgeschreven. Maar de weerstand tegen statines groeit omdat ze veel bijwerkingen kunnen hebben. Genoemde bijwerkingen zijn onder meer spierproblemen, een grotere kans op diabetes type 2 doordat het gehalte van bloedglucose door een bepaald eiwit wordt veranderd, geheugenstoornissen, een grotere kans op kanker en de ziekte van Alzheimer, een verlaging van het libido. Stuk voor stuk geen zaken waar je blij van wordt. Gelukkig kun je zelf ook stappen ondernemen.

Wat kun je zelf doen?
De meningen zijn nogal verdeeld over de aanpak van een te hoog cholesterol. De één geeft de schuld aan vetten in de voeding, de ander juist meer aan suikers en koolhydraten. Wat de één hoog vindt, vindt de ander normaal … Hieronder enkele meningen op een rij:

Het Voedingscentrum geeft de volgende tips bij verhoogd cholesterol:

  1. Vervang verzadigd door onverzadigd vet.
  2. Neem magere zuivelproducten.
  3. Matig met vlees en varieer met vis, peulvruchten, ei en noten.
  4. Drink zo min mogelijk ongefilterde koffie, ga voor gefilterde koffie.
  5. Eet voldoende vezels.
  6. Beweeg genoeg.
  7. Niet roken.

Volgens de Hartstichting kun je je cholesterolgehalte met ongeveer 10% verlagen door dagelijks 1,5-3 gram plantensterolen uit verrijkte voedingsmiddelen te gebruiken.

Meer tips om je cholesterol op een natuurlijke wijze te verlagen? - aHealthylife.nl.
 

     Wij zijn heel benieuwd naar jouw eigen ervaringen met het verlagen van cholesterol.
     Wil jij je tips alsjeblieft met ons delen?


Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. 
Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen open, normale telefoonkosten).