Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 28: Van futloze vaatdoek tot energiebom …

Afrekenen met vermoeidheid

Tip 28: Van futloze vaatdoek tot energiebom …

Volg je bioritme en kom weer in balans

Afrekenen met vermoeidheid

Niets zo vervelend als vermoeidheidsklachten: de oorzaken zijn zeer uiteenlopend, van te weinig slaap tot een slecht functionerende lever of nieren, van overgangsklachten tot een verkeerd matras, van snurkende bedpartners tot huilbaby’s. Lang niet alle oorzaken zijn even eenvoudig aan te pakken, maar je kunt wel wat maatregelen nemen om af te rekenen met sommige mogelijke oorzaken van je futloosheid.

  • Kies het juiste matras: koop een matras waar je zeker 14 dagen op mag ‘proefslapen’. Even in de winkel liggen is absoluut onvoldoende. Een gemiddeld matras moet na 15 jaar zeker worden vervangen.
  • Ben je een buikslaper, zijslaper of rugslaper: kies het bijbehorende hoofdkussen!
  • Raam open, verwarming uit: een koele goed geventileerde slaapkamer is een must.
  • Een paar druppels lavendelolie op je kussensloop kan ervoor zorgen dat je beter doorslaapt.
  • Een kopje citroenmelissethee of thee voor een goede nachtrust (diverse (biologische) merken hebben dit in het assortiment) kunnen het inslapen bevorderen.
  • Weer alle schermen uit je slaapkamer, zoals tv en mobiele telefoon in verband met straling (bijvoorbeeld magneetveld en G4/5 straling), waar veel mensen gevoelig op reageren.
  • Eet niet te laat en te zwaar: op een volle maag is het slecht slapen. Alcohol lijkt een fijn slaapmutsje, maar de kwaliteit van slaap gaat er juist door achteruit.
  • Bloedarmoede, een gebrek aan ijzer, vitamine D of B12 (veganisten moeten hierop extra alert zijn) of andere belangrijke vitaminen en mineralen kunnen ook voor extra vermoeidheid zorgen: laat je bloed eens onderzoeken op eventuele tekorten.
  • We kunnen het niet voldoende benadrukken: een rijke, gevarieerde voeding waarin groenten de hoofdrol spelen is essentieel voor je welbevinden, en dus ook voor je energieniveau. Bij verkeerde voeding krijgt het lichaam domweg te weinig brandstof om de dag door te komen …
  • Stress, verdriet, depressie: allemaal emoties die een negatieve invloed kunnen hebben op het energieniveau. Probeer de oorzaak aan te pakken, zoek hulp als dat nodig is.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht, ga elke dag minimaal en halfuur buiten bewegen in plaats van vermoeid op de bank te hangen: je knapt er echt van op.
  • Ben je hooggevoelig (Hoogsensitief - Psychologie Magazine). Dan komen alle indrukken extra hard aan en dit kan zeker voor vermoeidheid zorgen. Probeer in dat geval de prikkels te verminderen.
  • Sommige medicatie kan voor extra vermoeidheid zorgen (zelfs simpele middelen tegen hooikoorts kunnen al klachten geven): bespreek met je huisarts of er alternatieven zijn.
  • (Chronische) vermoeidheid kan een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is: houden de klachten aan, laat de huisarts dan eens een grondige check up uitvoeren.
  • Volg je bioritme! We horen een bioritme te hebben van 12 uur dag (activiteit) en 12 uur nacht (rust). Tijdens de nacht is er een afwezigheid van voeding, daglicht en beweging. Overdag gaat er meer energie naar de hersenen en 's nachts gaat de energie vooral naar het immuunsysteem. Overdag lichamelijk in beweging zijn, proberen om goed met stress om te gaan waardoor cortisolwaarden niet te lang hoog blijven en gezonde voeding zorgt voor voldoende opname van voedingsstoffen en de aanmaak van serotonine. Dit geeft bescherming tegen indringers van buitenaf, zoals virussen, maar het helpt ook bij het opruimen van afvalstoffen en geeft meer ontspanning. Vanuit serotonine wordt melatonine aangemaakt. Dit gebeurt zodra het donker wordt. Melatonine zorgt voor een gezonde nachtrust en helpt bij het herstel van spieren, zenuwen, kraakbeen en hersenen.

Meer lezen over mogelijke oorzaken:
Vermoeidheid - Aandoeningen - Gezondheidsplein.nl.
Vermoeidheid - Hersenstichting.
Waarom je steeds zo moe bent - 14 oorzaken van vermoeidheid - Gezondheidsnet.nl.

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).