Je lever: een unieke ingebouwde chemische fabriek
Zo houd jij je lever gezond
Je lever is elke dag weer trouw bezig om eiwitten, vetten en koolhydraten te verwerken en klaar te maken voor verder gebruik, nodig voor talloze processen in het lichaam. Daarnaast breekt dit unieke orgaan schadelijke stoffen af om het lichaam voor schade te vrijwaren. Hij slaat onmisbare stoffen op voor later gebruik, zorgt voor een goede warmteproductie … en dit is nog maar een kleine greep uit het brede takenpakket van dit orgaan. We kunnen dus maar beter goed voor onze lever zorgen.
Tips om je lever blij te houden:
- De meest bekende: wees matig met alcohol. Wanneer je langere tijd teveel alcohol drinkt kan dit schade toebrengen: de meest bekende problemen zijn leververvetting, cirrose en leverontsteking. Welke leverziekten kan men krijgen van alcohol? - Jellinek.
- Geneesmiddelen kunnen de lever ook behoorlijk belasten. Wees matig met het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers zoals bijvoorbeeld paracetamol.
- Een paar kopjes koffie … prima. Volgens de laatste inzichten schijnt een kleine hoeveelheid koffie de lever juist te kunnen beschermen. Maar ook hiervoor geldt: overdaad schaadt. Wetenschappelijke informatie over koffie en lever. (koffieengezondheid.nl)
- Bestrijdingsmiddelen, pesticiden, schoonmaakmiddelen, additieven in voeding, roken … allemaal zeer belastend voor de lever. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten. Voor vrijwel elk product is tegenwoordig wel een natuurlijke tegenhanger te vinden in bijvoorbeeld ‘groene’ supermarkten.
Waar houdt de lever dan wel van?
- Voldoende water drinken, zodat het lichaam als het ware wordt schoongespoeld (reken op ± 30 ml per kilo lichaamsgewicht).
- Gezonde voeding: afwisselend, voldoende groenten, liefst biologisch, met de seizoenen mee eten ... de spijsvertering en dus ook de lever houden van bittere groenten, kruiden en fruit.
Groenten: broccoli, kolen, boerenkool, spruitjes, bloemkool, spinazie, snijbieten, sla, waterkers, groene bonen, tuinerwten, artisjok, rode en gele pepers, selderij, avocado, pompoen, komkommer, meloen.
Kruiden: peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, paardenbloem, mariadistel, rooibos, kamille en munt.
Fruit: al het rood fruit (druiven, bessen, cranberries) en appels, peren, ananas, mango’s.
Je lever extra ondersteunen of een reinigingskuur volgen? Laat je begeleiden door natuurgeneeskundig therapeut of voedingsdeskundige. Ga liever niet zelf experimenteren …
Als je een medische geschiedenis hebt en onlangs medicijnen hebt gebruikt kan het zelfs ronduit gevaarlijk zijn zonder de juiste begeleiding.
Meer lezen: Lever: functie, werking, ligging en gezond houden van lever, Mens en Gezondheid - (infonu.nl) en Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)