Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 25: Zo pak je overgangsklachten aan

Overgangsklachten?

Tip 25: Zo pak je overgangsklachten aan

Overgangsklachten blijken een zeer belangrijke reden van ziekmeldingen bij vrouwen tussen 40 en 60 jaar.

Op een natuurlijke wijze overgangsklachten te lijf?

De overgang is een geheel natuurlijk proces. Helaas ervaart 20% van alle vrouwen ernstige overgangsklachten. De klachten zijn dan zo erg dat zij het normaal functioneren bijvoorbeeld in werk, relatie en gezin in de weg staan. Overgangsklachten blijken een zeer belangrijke reden van ziekmeldingen bij vrouwen tussen 40 en 60 jaar. De helft van alle vrouwen heeft al opvliegers voordat de laatste menstruatie is opgetreden. 10% van alle 38-jarige vrouwen heeft opvliegers en 9% van alle 71-jarige vrouwen heeft nog steeds opvliegers.

Veelgehoorde klachten zijn: onregelmatige cyclus, korte cyclus, overmatig bloedverlies (bruine afscheiding soms) bij de menstruatie, opvliegers en (nachtelijk) transpireren (gevoeliger voor temperatuursveranderingen), droge slijmvliezen in vagina, ogen en mond. Maar ook gewrichtsklachten, spierpijn, depressie en tal van andere klachten kunnen met de hormoonschommelingen die je tijdens de overgang doormaakt samenhangen.

Klachten op een natuurlijke wijze te lijf? Of liever nog: voorkomen? Zo help je jezelf de overgang door:

  1. Zorg voor een stabiele bloedsuiker om stemmingswisselingen te voorkomen of verminderen.
  2. Zorg voor een goede darmwerking door uit te zoeken welke voeding je goed kunt verteren en verdragen.
  3. Verlagen van je vetpercentage en het verminderen van laaggradige ontstekingen hebben een stabiliserend effect op de vrouwelijke cyclus.
  4. Stress kan overgangsklachten verergeren, de overgangsklachten kunnen de slaap bemoeilijken en zo kun je in een negatieve spiraal terecht komen. Probeer zoveel mogelijk je bioritme te volgen. (Bioritme en slapen - Bing video)

Om je hormoonschommelingen zo goed mogelijk op te kunnen vangen is het verstandig voldoende gezonde vetten te eten. Deze zitten in onder andere (wal)noten, vette vis, chia- en hennepzaad, avocado, olijfolie. Kies voor mediterraan met véél groenten: 500 gram per dag. Verder kan het eten van kruisbloemige groenten zoals bloemkool, boerenkool, broccoli, radijs, rode kool, rucola of raketsla, spruitjes, tuinkers, witte kool helpen bij de balans in de overgang. Eet liefst biologisch.

Ook helpt het om xeno-oestrogenen zoveel mogelijk te vermijden. Dat zijn chemische bestanddelen die zich in het lichaam gaan vasthechten aan de oestrogeenreceptoren. Ze komen voor in plastic verpakkingen, zepen, parfum, medicatie en pesticiden. Gebruik dus ook liefst natuurlijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten.

Maar denk ook aan stoppen met roken, minder koffie en alcohol en aan body-mindtechnieken als mindfulness en yoga, homeopathie en natuurgeneeskunde

Bronnen: de hormoonfactor.nl, Energiekevrouwenacademie.nl, hormoonpoli.nl.

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).