Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 21: Kriebels te lijf

hooikoorts

Tip 21: Kriebels te lijf

Met deze  tips kun je allergische reacties bij de wortel aanpakken of het snotteren helpen verminderen. 
 

Haaatsjoe! Weg met die hooikoortsklachten

Niet alle mensen in ons koude donkere kikkerlandje zijn onverdeeld gelukkig als het weer lente en zomer wordt. Want de warmere jaargetijden brengen ook ongemakken mee, zoals niezen, jeukende, tranende ogen en constant gekriebel: hooikoorts!

Hooikoorts is net al veel andere allergieën het gevolg van een overactief afweersysteem. Pollen van grassen en bepaalde boomsoorten worden als vijandige indringers gezien en dat roept heftige reacties van slijmvliezen in neus, keel en ogen op. Natuurlijk kun je proberen om de irriterende stoffen zoveel mogelijk te mijden. Maar dat is niet altijd even eenvoudig. Met de volgende tips kun je allergische reacties bij de wortel aanpakken of het snotteren helpen verminderen. Ze kunnen ook verlichting geven bij holteontstekingen.

Neusspoelingen kunnen helpen de ongemakken te verminderen. Je kunt ze kant en klaar kopen maar ook heel eenvoudig zelf maken met behulp van keukenzout.

Wat ook kan helpen is de binnenzijde van de neus insmeren met kokosolie voordat je naar buiten gaat.

Een oogbadje met kamillethee kan extreme jeuk van de ogen verminderen. Kamille heeft een verzachtende en kalmerende werking. De kamille minimaal 5 minuten laten trekken in kokend water. Wanneer het water lauw is, deze in een oogbadje doen dat je bij de apotheek kunt kopen en hiermee de ogen spoelen. Je kunt als alternatief ook wattenschijfjes met kamillethee doordrenken en deze op de ogen leggen. Ook schijfjes komkommer kunnen heerlijk verkoelend werken.

Ogentroost is een bekend natuurgeneeskundig middel bij oogklachten: je kunt dit kruid als druppels kopen (Similasan of Weleda) maar ook als thee bereiden.

Om allergische reacties op de lange termijn te beïnvloeden is het noodzakelijk om een gezond voedingspatroon rijk aan flavonoïden te gebruiken. Flavonoïden zijn stoffen die fruit en groenten kleur geven. Zorg dus elke dag voor een rijk kleurenpalet op je bord. Daarnaast is het heel belangrijk om de conditie van de slijmvliezen en het darmmicrobioom te verbeteren, indien nodig met L-Glutamine en probiotica.

Immunotherapie, acupunctuur, natuurgeneeskunde en homeopathie zijn veelgebruikte methoden om de hooikoorts fundamenteel aan te pakken. Meer hierover lezen:

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).