Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 19: Stop met maagzuurremmers

maagzuurremmers

Tip 19: Stop met maagzuurremmers

Vaak is er geen sprake van een teveel, maar juist van een tekort aan maagzuur.

Stop met maagzuurremmers slikken!

Nederland telt zo'n twee miljoen gebruikers van zogeheten protonpompremmers (ppi's), het zwaarste type maagzuurremmers. Hier worden de gewone ‘Rennies’ nog niet eens bij gerekend. En dat terwijl er steeds meer nadelen en bijwerkingen worden gevonden. Zo worden bijvoorbeeld osteoporose, darminfecties en nierfalen geassocieerd met maagzuurremmers.

Het zure is dat er in veel gevallen geen sprake is van een teveel, maar juist van een tekort aan maagzuur. Dit komt doordat de klachten nagenoeg hetzelfde kunnen zijn.

Wil jij weten of jij te veel of te weinig maagzuur hebt? Doe dan de volgende test:
Bij het opstaan, voor het ontbijt of de koffie/thee, drink je een mengsel van 250 ml lauw water waaraan je een kwart theelepel baking soda (zuiveringszout) hebt toegevoegd (goed roeren tot het is opgelost). Zet een timer op voor 5 minuten. Moet je boeren binnen 5 minuten na de inname van de mix van water en baking soda? En heb je minstens één tot drie keer geboerd binnen 3 minuten na de inname van de mix? Zo ja, dan produceert je voldoende maagzuur. Heb je meer dan drie maal moeten boeren, dan is de kans groot dat je te veel maagzuur produceert. Heb je geen boer gelaten binnen 5 minuten na de inname van de mix? Dan is de kans groot dat je juist te weinig maagzuur produceert.

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).