Overslaan en naar de inhoud gaan

Het voordeel van de twijfel: biologisch eten gezonder?

duurzame groenten

Het voordeel van de twijfel: biologisch eten gezonder?

 

Het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine publiceert een onderzoek van vijf jaar onder ruim 68.000 Fransen waaruit zou blijken dat het eten van vooral biologisch voedsel de kans op kanker met 25% vermindert. Het gaat vooral om het vermijden van 3 verdachte pesticiden (waaronder glyfosaat).
Natuurlijk kwam er meteen kritiek op … Er zijn namelijk ook onderzoeken waaruit zou blijken dat het geen verschil maakt, biologisch of ‘gangbaar’ eten. Zo zou het feit dat de deelnemers met minder kanker over het algemeen een gezondere leefstijl hadden, de uitkomst onzeker maken. Misschien hadden ze de uitkomst dus beter kunnen linken aan leefstijl dan alleen aan biologisch eten. Het is vreemd dat men op het gebied van gezondheid zelden het nadeel van de twijfel in acht neemt. Zolang niet keihard bewezen is dat iets ongezond is wil men blijven geloven dat het dan wel gezond zal zijn.
De vraag is of we moeten afwachten tot deze strijd gestreden is of toch maar biologisch het voordeel van de twijfel gunnen?
Bron: JAMA.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).