Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraag en antwoord: Depressie

Depressieve vrouw

Vraag en antwoord: Depressie

Vraag:

Ik gebruik al jaren psychofarmaca maar krijg steeds meer last van bijwerkingen. Zijn er ook andere benaderingen mogelijk?

 

Antwoord van de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen*:

Bij lichte depressie en behandeling door huisarts geeft de Infolijn onderstaande vijf adviezen.
(NB: afbouwen altijd in nauw overleg met de huisarts!)

  1. Gebruikt u kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam? Dat zou hormonen in de hersenen kunnen ontregelen. Vervang de kunstmatige zoetstoffen door natuurlijke suiker (palmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing) of desnoods rietsuiker. Kijk of er iets verandert.
  2. Heeft u antibioticakuren gehad? Dan verwijzen wij naar een natuurarts voor sanering van de darmflora. Verstoorde flora kan veel klachten veroorzaken, ook psychische.
  3. Zijn er meer, ook lichamelijke, klachten, dan verwijzen wij naar een natuurarts of orthomoleculair arts. Vaak blijken er tekorten aan vitamines en mineralen te zijn.
  4. Ligt er een trauma of groot verdriet ten grondslag aan de depressie? Dan helpt het ‘wegstoppen’ met medicatie niet echt. Aanpak daarvan is mogelijk met (complementaire) psychotherapeutische behandeling en/of homeopathie.
  5. Zelf doen: zorg voor geest én lichaam. De belangrijke drie lichamelijke aandachtsgebieden die u zelf kunt beïnvloeden zijn beweging, slaap en voeding. Zorg voor voldoende gezonde beweging, regelmatige en goede slaap en volwaardige voeding: geef in het geval van depressie speciaal aandacht aan vette vis, banaan, haver en chocolade en kruiden als saffraan en kurkuma.

Deze vijf adviezen gelden ook voor iemand die wel de diagnose ‘depressie’ heeft gekregen, maar liever niet aan medicatie begint en in het geval dat de behandelend arts instemt met deze poging het probleem zonder medicatie op te lossen.

Bij zware depressie (of bipolaire stoornis) en behandeling door een psychiater verwijst de Infolijn naar een psychiater die ook complementair werkt (acupunctuur, homeopathie, antroposofie, orthomoleculair etc.).

* De Infolijn Alternatieven Geneeswijzen geeft al 25 jaar telefonisch persoonlijke adviezen voor een veilige en zinvolle alternatieve/complementaire aanpak van gezondheidsproblemen. De Infolijn wordt gerund door vrijwilligers, onder begeleiding en controle van artsen. Voor advies over aanvullende therapie bij psychische problemen kunt u het beste terecht bij de deskundige die in principe elke maandagavond dienst doet van 19:00 uur tot 21:00 uur. Overdag is de Infolijn bereikbaar op alle werkdagen van 10-17 uur.

Gerelateerde artikelen

Thema Depressie

Anti-depressierecept:
zalm met kurkuma en saffraan, toetje met haver en chocola

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

Hoe kwam Paul de Leeuw van zijn depressie af?

Video Paul de Leeuw over depressie

Bekijk de video

Hoe Marisca van haar depressie genas 

Een serie van drie video's met haar verhaal en veel concrete tips van zorgverleners

Webinar depressie

Bekijk de video's

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).