Zo gaan we de verborgen suikers in voeding te lijf
Minderen met suiker
Probeer bewust het suikergebruik tot een minimum te beperken en kijk hoeveel dagen het je lukt helemaal geen (toegevoegde) suiker binnen te krijgen.
Suiker (en de meeste toegevoegde zoetstoffen!) is niet alleen slecht voor je gebit en gewicht. Suiker brengt je hormoonbalans uit evenwicht, onttrekt vitamines en mineralen aan je lichaam zoals B1, zink, calcium en magnesium. Het kan leiden tot gisting in de darmen en overgroei van candida én verhoogt het risico op vormen van kanker.
Zo ga je de verborgen suikeroverkill te lijf:
- Lees etiketten! Zelfs aan (hartige) sauzen en vleesbeleg wordt suiker toegevoegd.
- Volkorenproducten zijn altijd gezonder dan de witte variant; ze bevatten meer vezels én minder suiker.
- Pas op met vruchtensappen uit een pak: ze bevatten meer suikers dan vitamines.
- Kook vers: in eigengemaakte soep zitten geen verborgen suikers, in een gemiddeld blik 5 tot 10 gram per portie!
Het valt niet mee om suiker te herkennen. Suiker wordt op verpakkingen lang niet alleen suiker genoemd. Suiker heeft ook veel andere namen zoals dextrose, fructose, lactose, honing, ahornsiroop, en kandij.
Wil je weten hoe de meer dan 100 (!) ‘incognitonamen’ van suiker luiden? Check deze site: Diabetesfonds
Nog schadelijker dan ‘gewone’ suiker is HFCS of cornsirup. Dat is speciaal bewerkt waardoor het meer fructose bevat. Dat is zoeter dan gewone suiker en heel goedkoop, dus in trek bij fabrikanten. Ons lichaam kan echter die fructose moeilijk verwerken dus dat wordt direct omgezet in vet.
Meer lezen over de negatieve effecten van suiker op lichaam en geest?
Rineke Dijkinga (natuurgeneeskundige)
Wetenschappelijke artikelen