Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug.
Lage rugpijn te lijf
Wie kent het nu eigenlijk niet: lage rugpijn. Stekend, zeurend, pijn die tot in je billen kan doortrekken … het blijkt dat 4 op de 5 mensen er wel eens last van heeft. Wellicht een troost dat je niet de enige bent, maar je wilt er natuurlijk wel weer zo snel mogelijk van af. Met deze tips ga je je kwelgeest te lijf.
Lage rugpijn is onder te verdelen in twee soorten:
Aspecifieke lage rugpijn: In ongeveer 90% van de gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak van de klachten aan te wijzen. Dit noemen we aspecifieke lage rugpijn. Ondanks dat de pijnklachten heel duidelijk aanwezig zijn, kan er geen ‘ziekte’ gevonden worden.
Specifieke lage rugpijn: In 10% van de gevallen is sprake van specifieke lage rugpijn. Deze rugklachten worden veroorzaakt door een probleem dat specifieke behandeling vereist. Voorbeelden van veroorzakers van specifieke lage rugpijn zijn: discus hernia, wervelinzakking, spondylolisthesis, metastase en de ziekte van Bechterew.
Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan - simpel gezegd - tijdelijk ‘uit vorm’. Een verkeerde houding, onderuitgezakt op de onderrug zitten in plaats van op de billen, inactiviteit, verkeerd tillen, stress: allemaal mogelijke triggers.
Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie kun je gelukkig zelf het nodige doen om de klachten te voorkomen of verlichten:
- Til en draag dingen dicht tegen je lichaam aan. Als je iets wilt optillen, buk dan niet voorover. Het is beter om door je knieën te zakken. Heb je iets zwaars in je handen? Draai dan niet tegelijkertijd met je rug.
- Gebruik een stoel die goede steun biedt aan je onderrug. Controleer of bureaus en tafels een comfortabele hoogte hebben. Moet je lang achter elkaar zitten of staan? Wissel dan regelmatig van houding.
- Zorg dat je in conditie blijft. Zo verklein je de kans dat de rugpijn weer terugkomt. Wandelen, zwemmen, fietsen: het maakt niet uit wat je doet. Als je maar beweegt.
- Stress zorgt voor een gespannen houding. Dit vergroot de kans op rugpijn. Probeer te ontspannen. Een warm bad met lavendelolie kan wonderen doen.
- Overgewicht en roken zijn risicofactoren voor rugpijn.
Dus: meer bewegen, let op je houding, voorkom overgewicht … En last but nog least: neem je matras eens onder de loep. Te oud, doorgelegen, te hard, te zacht? Dan is hij aan vervanging toe.
Probeer eens deze oefeningen.
Meer informatie: kngf.nl