Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 24: Lage rugpijn te lijf

lage rugpijn

Tip 24: Lage rugpijn te lijf

Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. 

Lage rugpijn te lijf

Wie kent het nu eigenlijk niet: lage rugpijn. Stekend, zeurend, pijn die tot in je billen kan doortrekken … het blijkt dat 4 op de 5 mensen er wel eens last van heeft. Wellicht een troost dat je niet de enige bent, maar je wilt er natuurlijk wel weer zo snel mogelijk van af. Met deze tips ga je je kwelgeest te lijf.

Lage rugpijn is onder te verdelen in twee soorten:

Aspecifieke lage rugpijn: In ongeveer 90% van de gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak van de klachten aan te wijzen. Dit noemen we aspecifieke lage rugpijn. Ondanks dat de pijnklachten heel duidelijk aanwezig zijn, kan er geen ‘ziekte’ gevonden worden.

Specifieke lage rugpijn: In 10% van de gevallen is sprake van specifieke lage rugpijn. Deze rugklachten worden veroorzaakt door een probleem dat specifieke behandeling vereist. Voorbeelden van veroorzakers van specifieke lage rugpijn zijn: discus hernia, wervelinzakking, spondylolisthesis, metastase en de ziekte van Bechterew.

Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan - simpel gezegd - tijdelijk ‘uit vorm’. Een verkeerde houding, onderuitgezakt op de onderrug zitten in plaats van op de billen, inactiviteit, verkeerd tillen, stress: allemaal mogelijke triggers.

Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie kun je gelukkig zelf het nodige doen om de klachten te voorkomen of verlichten:

  • Til en draag dingen dicht tegen je lichaam aan. Als je iets wilt optillen, buk dan niet voorover. Het is beter om door je knieën te zakken. Heb je iets zwaars in je handen? Draai dan niet tegelijkertijd met je rug.
  • Gebruik een stoel die goede steun biedt aan je onderrug. Controleer of bureaus en tafels een comfortabele hoogte hebben. Moet je lang achter elkaar zitten of staan? Wissel dan regelmatig van houding.
  • Zorg dat je in conditie blijft. Zo verklein je de kans dat de rugpijn weer terugkomt. Wandelen, zwemmen, fietsen: het maakt niet uit wat je doet. Als je maar beweegt.
  • Stress zorgt voor een gespannen houding. Dit vergroot de kans op rugpijn. Probeer te ontspannen. Een warm bad met lavendelolie kan wonderen doen.
  • Overgewicht en roken zijn risicofactoren voor rugpijn.

Dus: meer bewegen, let op je houding, voorkom overgewicht … En last but nog least: neem je matras eens onder de loep. Te oud, doorgelegen, te hard, te zacht? Dan is hij aan vervanging toe.

Probeer eens deze oefeningen.

Meer informatie: kngf.nl

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).