Gelukkig zijn er oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken; vaak worden hiermee goede resultaten bereikt.
Oeps! Een ongelukje zit in een klein h(br)oekje
Stressincontinentie of inspanningsincontinentie … 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 20 mannen krijgt er vroeg of laat mee te maken: ongewild urineverlies bijvoorbeeld wanneer je moet hoesten, niezen of iets zwaars optilt.
Het heeft dus niets met psychische stress (in je broek plassen van angst) te maken, maar met plotselinge extra druk op de blaas. Verslapping of beschadiging van de bekkenbodemspieren ligt eraan ten grondslag. Vrouwen lopen vooral tijdens en na de zwangerschap en in de overgang kans op verlies van druppeltje of een scheutje urine. Ook overgewicht en sommige operaties leiden tot een verhoogd risico op stressincontinentie. Bij mannen komt het minder vaak voor, maar ook bij hen kan (prostaat)operatie, overgewicht, chronisch hoesten of te hard persen bij de ontlasting voor problemen zorgen.
Het is een schrale troost te beseffen dat je zeker niet de enige bent die met incontinentie te kampen heeft. Velen generen zich toch als tijdens het sporten of zelfs een flinke lachbui met vriendinnen plots de rem van de blaas gaat. Gelukkig zijn er oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken; in veel gevallen worden hiermee goede resultaten bereikt.
Je kunt ook begeleiding van een fysiotherapeut zoeken.