Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 2: Gezond gewicht

Tip 2: gezond gewicht

Tip 2: Gezond gewicht

Hoe pak je die Covidkilo’s effectief aan?

Zo houd je je gewicht op een gezond peil

We noemen ze liefkozend een paar pondjes te veel, de Covid-kilo’s of love handles: maar in werkelijkheid wil je natuurlijk zo snel mogelijk van de extra kilo’s af. Dat is ook veel beter voor je gezondheid. De komende weken gaan we ze aanpakken, die kilo’s, maar dan wel verantwoord!

Vaak komt overgewicht door teveel of verkeerd eten, maar niet ieder pondje gaat door het mondje. Er zijn talloze oorzaken van overgewicht zoals hormonale onbalans, stress, medicijnen en zelfs slecht slapen. Een streng dieet kan extra stress geven en ervoor zorgen dat je juist aankomt.

Wat gaan we wel doen?

  • We schrappen zoveel mogelijk bewerkte/industrieel gemaakte voedingsmiddelen. Behalve dat ze vol zitten met suiker, zout, E-nummers en transvetten bevatten ze heel wat stoffen in die ons honger- en verzadigingssysteem ontregelen. De smaakversterker E621-625, die in het gros van de hartige voedingsmiddelen in de supermarkt verwerkt is, laat mensen (die hier gevoelig voor zijn) dooreten terwijl ze al lang verzadigd zijn. Schakel over op onbewerkte voeding, vooral (seizoens)groenten vol met goede eerlijke bouwstoffen.
  • We gebruiken bij elke maaltijd minder koolhydraten en kiezen koolhydraten met een lage Glycemische Lading. (Voedingscentrum). Eiwitten en goede vetten zijn prima bij elke maaltijd en geven een goed verzadigd gevoel.
  • Gebruik voldoende vezels: ze zitten in groenten, granen en fruit, maar zijn ook extra toe te voegen aan bijvoorbeeld yoghurt. (A healthy life)
  • Gezonde tussendoortjes: bleekselderij, wortel, komkommer met een heerlijke dip van magere yoghurt, een handje ongebrande noten, een stukje bittere chocolade (meer dan 75% cacao).
  • Light frisdranken en producten? Weg ermee!!! Veel mensen geloven dat lightproducten goed zijn, maar dat is het juist niet. Het schijnt dat, doordat we ons lichaam foppen met zoetstoffen, het lichaam niet goed meer kan inschatten hoeveel voedsel er nodig is. Ons honger- en verzadigingsgevoel wordt dus verstoord. Het lichaam denkt dat het energie krijgt (zoetigheid betekent namelijk energie) maar dat krijgt het niet. Het lichaam gaat dan vervolgens op zoek naar energie, ofwel we worden op pad gestuurd om te gaan eten.
  • Veel water en kruidenthee drinken (liefst 1,5 tot 2 liter per dag).
  • Beweeg elke dag minimaal een half uur, bij voorkeur in de buitenlucht, liefst langer.

Meer lezen? Rineke Dijkinga: Crash-dieet - waarom niet?

 

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).