Overslaan en naar de inhoud gaan

Op zoek naar een alternatief

Op zoek naar een alternatief

Op zoek naar een alternatief

Cor Wim Aakster
Dr. Cor Wim Aakster

Memoires van dr. Cor Wim Aakster

Precies 40 jaar geleden, 1981, kwam het rapport uit van de Commissie Alternatieve Geneeswijzen, beter bekend als het rapport Muntendam. Na 9 jaar studie verscheen dit lijvige - grotendeels positieve - rapport met een aantal duidelijke aanbevelingen. De volgende regeringen hebben geen enkele aanbeveling doorgevoerd of na een paar jaar weer de nek omgedraaid (IDAG). Toeval wilde dat ik in dat jaar afstudeerde aan de Akademie voor Natuurgeneeskunde en besloot mijn scriptie niet te wijden aan een ‘medisch’ onderwerp maar aan de consequenties van dat rapport voor ons als toekomstige alternatieve therapeuten. Op dat moment was ik al begonnen met artikelen te schrijven voor het tijdschrift Gezond Leven, het orgaan van de gelijknamige vereniging. Cor Aakster was lid van de genoemde commissie, waar hij als medisch socioloog een belangrijke inbreng had. Hij had onder dezelfde professor Muntendam onderzoek gedaan naar ziekmakende factoren en kwam zo zijdelings in aanraking met de ‘alternatieve’ kijk op gezondheid en ziekte. Dit sprak hem bijzonder aan. Dit leidde ertoe dat hij toen het rapport uitkwam voorzitter was van Gezond Leven. Zo kon ik hem benaderen en stemde hij erin toe om voor de afstuderende studenten een lezing te geven over de betekenis van het rapport voor ons.

Vanaf die tijd kruisten onze paden zich vele malen. Jarenlang werkten we samen voor het LOPAG (Landelijk Overleg Patiëntenorganisaties Alternatieve Geneeswijzen), bij het opzetten van eerste alternatieve ziektekostenverzekering (Natura), de FOGI commissie die met een budget uit de Postcodeloterij ‘alternatieve’ subsidies kon verstrekken en met het opzetten van een landelijk digitaal onderzoek naar patiënt-ervaringen met AG, dat nog steeds loopt.

Cor Aakster is onlosmakelijk verbonden met de strijd voor erkenning van AG. Daarvoor heeft hij offers moeten brengen. Een hoogleraarschap werd hem onthouden vanwege zijn bemoeienis met dit ‘vijandige’ veld zoals men dat op de universiteit zag. Ook kostte het hem mogelijk veel opdrachten, maar dat was dan weer in het voordeel van ‘ons’: hij werd dé onderzoeker als het ging om alles rondom AG. Achterin het boek staat een indrukwekkende opsomming van alle onderzoeken en artikelen waar zijn naam aan verbonden is.

Het lezen van zijn memoires was dus voor mij een tochtje langs memory lane en dat zal voor veel mensen die al lang nauw betrokken zijn bij de strijd voor erkenning niet anders zijn. Voor de nieuwelingen is het een eye opener: als je voor AG iets wil bereiken in onze maatschappij moet je een dikke huid hebben en héél veel uithoudingsvermogen!

Inmiddels staan de zaken er alleen maar slechter voor. AG en hun preparaten worden stelselmatig tegengewerkt, gediscrimineerd en voor mensen met een laag inkomen onbereikbaar.

Hetty van Doorn

 

Bestellen: € 18,00 overmaken naar NL58 ASNB 0707 7573 20 t.n.v. C.W. Aakster te Westerbork met vermelding van het bezorgadres.

Meer informatie: Infolijn Alternatieve Geneeswijzen 

Link naar de enquête patiënt-ervaringen met CAM.

Labels

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).