Nederlandse onderzoekers concluderen dat voeding een belangrijke plaats verdient in de behandeling van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, nierziekten, darmziekten, longaandoeningen en kanker. Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op de chronische ziekte zelf, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding heeft daarmee een uniek voordeel boven behandeling met medicijnen. Dit is de conclusie na bestudering (1) wat nu bekend is over de rol van voeding bij de behandeling van chronische ziekten, (2) wat erover in voedingsrichtlijnen staat en (3) hoe deze richtlijnen worden toegepast in de zorg. De onderzoekers geven o.a. de volgende aanbevelingen voor onderzoek, beleid en praktijk.
- Er is meer onderzoek nodig naar het effect van voeding als onderdeel van de behandeling van ziekte. Door het ontbreken daarvan wordt voeding nu bijna alleen preventief ingezet of ter bestrijding van verergering.
- Voor het inzetten van voeding in de behandeling van chronische ziekte is voorwaarde dat voeding onderdeel is van algemene en duurzame leefstijlinterventies.
- Er is meer aandacht nodig voor het belang van voeding in de opleiding van zorgprofessionals zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Ook de rol en expertise van diëtist moet hierin worden meegenomen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteiten van Wageningen en Groningen, in opdracht van ZonMW.