Er komt steeds meer informatie over de indirecte schadelijkheid van Glyfosaat voor de gezondheid. Helaas is dit giftige bestrijdingsmiddel toegelaten op de markt en in het milieu op basis van onderzoek naar direct effect op de gezondheid. Zo werd het veilig bevonden en is de toelating zelfs weer verlengd. In de natuur hebben we echter te maken met ingewikkelde systemen die op elkaar inhaken. Zo zijn er nu sterke aanwijzingen dat het middel een desastreus effect heeft op de darmflora en daarmee op de immuniteit, niet alleen bij mensen maar ook bij bijen. Als de bijen massaal sterven door een parasiet kan Glyfosaat daar dus indirect voor verantwoordelijk zijn. Scientific Reports meldt nu dat Glyfosaat ook essentiële enzymen in de lever blokkeert die een rol spelen bij het ontgiften, een belangrijke taak van de lever.
Bronnen:
- Erick V. S. Motta, et al., Glyphosate perturbs the gut microbiota of honey bees. PNAS, 2018
- Mesnage, R., et al., (2017). Multiomics reveal non-alcoholic fatty liver disease in rats following chronic exposure to an ultra-low dose of Roundup herbicide. Scientific Reports, 7(1), 39328
Overigens ontdekte Foodwatch dat veel andere bestrijdingsmiddelen in de praktijk ‘automatisch’ in aanmerking komen voor verlenging van de vergunning, na de maximale periode van 10 jaar waarin kan worden gekeken of er toch verborgen gevaren aan kleven. Volgens voorschrift moeten er dan nieuwe bewijzen van veiligheid worden overlegd, maar door gebrek aan menskracht gebeurt dat niet!
Gelezen in: Foodwatch