Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling van hooikoorts met homeopathie

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse homeopathische complexpreparaten bij de apotheek en drogist te koop die kunnen helpen de ergste klachten van hooikoorts te verlichten. Met name het bestanddeel Galphimia glauca (goudkorrel) is bewezen effectief bij hooikoortsachtige klachten (pollinosis). Zie hiervoor onderstaande verwijzingen.

Carstens-stiftung: Homoeopathie bei heuschnupfen, door Michèl Gehrke (in het Duits)

Lüdtke R1, Wiesenauer M.,[A meta-analysis of homeopathic treatment of pollinosis with Galphimia glauca]. Wien Med Wochenschr. 1997;147(14):323-7. [Artikel in Duits]

Wat kan homeopathie doen bij behandeling van hooikoorts?

Een homeopathisch arts kan allergieën op drie manieren benaderen en behandelen. De eerste twee methoden zijn meer gericht op de klachten van de hooikoorts en hebben daarom niet altijd een blijvend resultaat. De derde methode, die heel goed gecombineerd kan worden met de eerste twee methoden, is bedoeld voor een duurzame oplossing van het probleem door de hele mens in een betere gezondheidstoestand te brengen.

De eerste methode is een homeopathisch middel geven van de pollen die de hooikoortsreactie uitlokt. Dat kan een middel zijn dat gemaakt is van pollen van één plant of boom, maar bij iemand die op veel verschillende pollen reageert, kan het nodig zijn om een middel te geven dat gemaakt is van meerdere pollen.  
Dit is in gedegen onderzoek effectief gebleken. We noemen deze methode van behandelen ook wel isopathie, omdat er behandeld wordt met dezelfde stof die de allergie uitlokt. Dit een snelle en vaak werkzame methode.

De tweede methode is het geven van een geneesmiddel dat past bij de verschijnselen van de hooikoorts. Voorbeelden hiervan zijn Allium cepa (ui) en Euphrasia (ogentroost).

De derde beproefde methode is het vinden van een geneesmiddel dat past bij de hele persoon, zowel bij de lichamelijke verschijnselen als bij onderliggende de emotionele patronen. Hiervoor is meer tijd nodig om het totaalbeeld duidelijk te krijgen en een grondiger studie en meer ervaring. Een goed passend ‘constitutie-middel’ kan ervoor zorgen dat iemand minder snel, milder of zelfs helemaal niet meer allergisch reageert op de betreffende pollen.

Bronnen

Reilly DT, Taylor MA, McSharry C, Aitchison T., Is homoeopathy a placebo response? Controlled trial of homoeopathic potency, with pollen in hayfever as model. Lancet. 1986 Oct 18;2(8512):881-6.

Gründling C, Schimetta W, Frass M. Real-life effect of classical homeopathy in the treatment of allergies: A multicenter prospective observational study. Wien Klin Wochenschr. 2012 Jan;124(1-2):11-7. doi: 10.1007/s00508-011-0104-y. Epub 2011 Dec 8.

Taylor MA, Reilly D, Llewellyn-Jones RH, McSharry C, Aitchison TC. Randomised controlled trial of homoeopathy versus placebo in perennial allergic rhinitis with overview of four trial series. BMJ. 2000 Aug 19-26;321(7259):471-6.

Kim LS, Riedlinger JE, Baldwin CM, Hilli L, Khalsa SV, Messer SA, Waters RF. Treatment of seasonal allergic rhinitis using homeopathic preparation of common allergens in the southwest region of the US: a randomized, controlled clinical trial. Ann Pharmacother. 2005 Apr;39(4):617-24. Epub 2005 Mar 1.

Achtergrondinformatie

Verschillende geneeswijzen bij hooikoorts:

Liever iemand spreken?

Wilt u liever telefonisch een persoonlijk advies krijgen? De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen helpt al 25 jaar om een veilige en zinvolle alternatieve/complementaire aanpak van gezondheidsproblemen te vinden. De Infolijn helpt zoeken naar een voor u geschikte geneeswijze en helpt zoeken naar een behandelaar in de buurt.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).