Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwitserland voor complementaire geneeskunde

Kruiden

Zwitserland voor complementaire geneeskunde

De Zwitserse overheid heeft een lange en erkende traditie van neutraliteit, om die reden mogen haar verslagen over omstreden onderwerpen serieus genomen worden. Vooral als het gaat over homeopathie, terwijl enkele van de grootste farmaceutische bedrijven in Zwitserland zetelen... Het rapport van de Zwitserse overheid over complementaire geneeskunde (eind 2011), vertegenwoordigt de meest uitvoerige evaluatie van complementaire geneeskunde ooit en is recentelijk in boekvorm in het Engels gepubliceerd.

Ongeveer de helft van de Zwitserse bevolking heeft ooit een CAM behandeling ondergaan en waardeert deze behandeling. Ongeveer de helft van de Zwitserse artsen beoordeelt de natuurlijke geneeswijzen als efficiënt. Misschien is wel het meest opvallende dat 85 procent van de Zwitserse bevolking wil dat natuurlijke geneeswijzen opgenomen wordt in de zorgverzekering.

Behandelingen met homeopathie, natuurgeneeskunde, holistische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde (waar acupunctuur deel van uitmaakt) zijn in Zwitserland vanaf mei 2017 gelijkgesteld aan overige behandelingen. Ze worden vergoed door de verzekering, op voorwaarde dat ze worden uitgevoerd door gecertificeerde artsen. Enkele controversiële behandelingen worden nader onderzocht.

Bron

Lees rapport Bornhoft en Matthiessen, 2011

 

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).