Overslaan en naar de inhoud gaan

Naslagwerk ‘Geneeswijzen in Nederland’ geheel hernieuwd uitgegeven

cover boek

Naslagwerk ‘Geneeswijzen in Nederland’ geheel hernieuwd uitgegeven

In 1976 kwam de eerste editie uit van “Geneeswijzen in Nederland” door Paul van Dijk. In dit unieke standaardwerk werden in alfabetische volgorde de verschillende in Nederland toegepaste ‘alternatieve’ geneeswijzen besproken: het ontstaan, de grondgedachte, de mogelijkheden, praktische informatie over de behandelingen en de beoefenaars, enz. In de jaren erna verschenen nog 8 herziene drukken. De laatste dateert alweer van 2003. Corwin Aakster en Fleur Kortekaas, die beiden hun sporen hebben verdiend als het gaat om publicaties over complementaire zorg, hebben het stokje nu overgenomen met een wederom geheel herziene uitgave. Deze kreeg de nieuwe titel Handboek complementaire behandelwijzen voor professionals.

Deze editie is, meer dan de vorige negen, vooral gericht op professionals. Anders dan de felle tegenstanders van complementaire vormen van geneeskunde blijven beweren, is er inmiddels wereldwijd een schat aan onderzoek en bewijs over de werkzaamheid daarvan. Deze auteurs hebben vele hiervan toegevoegd aan de beschrijvingen.

Een waardevolle toevoeging is het hoofdstuk over het Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS) aan het begin. Het begrijpen van dit systeem legt de basis voor het begrip van de werking van veel van de daarna beschreven behandelwijzen.

Ook een verbetering is de nieuwe indeling: niet meer alfabetisch maar systematisch, in groepen verwante behandelwijzen. Terecht begint de opsomming met natuurgeneeskunde, die (in elk geval in het westen) kan worden gezien als de basis van alle geneeskunde; Hippocrates is ook de vader van de ‘moderne’ geneeskunde!

Met deze editie is het naslagwerk nog weer beter geworden. En er is ook nog een handige E-bookversie). Zoals gezegd: vooral bruikbaar voor professionals, maar de geïnteresseerde leek zal er beslist ook vele uren lees- en studieplezier in vinden.

 

Recensie door Hetty van Doorn

Besproken boek

Corwin Aakster en Fleur Kortekaas, Handboek complementaire behandelwijzen voor professionals.
Ankh Hermes 2017, € 65,- als E-book € 19,90. Naar de uitgever

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).