Overslaan en naar de inhoud gaan

Emotionele Intelligentie 2.0

Omslag Emotionele intelligentie

Emotionele Intelligentie 2.0

Boekebespreking

Voor veel mensen is emotionele intelligentie een vaag begrip, daarom heeft de schrijver van het boek “Emotionele Intelligentie 2.0” het kort en krachtig op een rijtje gezet.
Wie dieper op de materie in wil gaan zou het boek kunnen aanschaffen.

Wat zijn kenmerken van emotionele intelligentie?

Volgens de schrijvers zijn dit de belangrijkste kenmerken van emotionele intelligentie.

 1. Je hebt een uitgebreide emotionele woordenschat. Je kunt goed je gevoelens van het moment onder woorden brengen en dat doe je dan ook, je brengt het naar buiten om anderen in je omgeving te informeren zodat ze daar op in kunnen spelen. Je hebt dus inzicht in je eigen gevoelens en emoties.
 2. Je bent nieuwsgierig naar andere mensen. Je bent je er bewust van dat ook anderen emoties hebben en je merkt dat op. Je vraagt er naar.
 3. Je houdt van veranderingen en transformaties.
 4. Je (onder)kent je kracht en je kwetsbaarheid.
 5. Je kunt het karakter en de persoonlijkheid van anderen goed inschatten.
 6. Je bent moeilijk te beledigen. Zelfkennis leidt tot humor en relativeringsvermogen.
 7. Je weet hoe en wanneer je “nee” moet zeggen, tegen jezelf en anderen. Zelfcontrole en grenzen ervaren / aangeven heb je geleerd.
 8. Je incasseert flexibel als je fouten maakt. Je vergeet ze niet, zodat je ervan leert, maar je laat ze wel los. Het maakt je niet bang, verlegen of beschaamd.
 9. Je geeft en verwacht daarvoor niets terug.
 10. Je houdt niet vast aan negatieve ervaringen, woede en gedachten daarover. Je erkent de emoties die je hebt over iets wat je boos maakt of tegen zit, maar je laat die gevoelens ook weer snel los.
 11. Je neutraliseert mensen met een negatieve uitstraling of negatief gedrag. Door zelf goed je eigen gevoel te kunnen reguleren ben je in staat onderscheid te houden van de mensen die door woede in een chaotische en negatieve energie zitten. Je bent in staat je in te leven in de emoties van de ander en te zoeken naar oplossingen op gemeenschappelijke basis. Je bent in staat om de emoties van de ander met een korrel zout te nemen en je niet er in mee te laten slepen, wat er ook gebeurt.
 12. Je bent geen perfectionist. Als je contact hebt met de werkelijkheid zoals die is - ook je eigen werkelijkheid - en daar eerlijk over kunt zijn tegen jezelf, dan weet je dat je niet meer kan doen dan je best en dat perfectie niet bereikt kan worden in deze wereld. Dat neemt niet weg dat je altijd wilt blijven streven naar vooruitgang, hoe klein die ook is. Bij tegenvallers val je dan niet in een gat vol zelfbeklag. Het kan altijd weer beter gaan, ook al moet je soms stappen achteruit zetten.
 13. Je waardeert wat je hebt. Soms wat tijd nemen om tot je door te laten dringen waar je allemaal dankbaar voor bent, helpt de rust in jezelf terug te vinden en de stress te doen afnemen. Het is onderzocht en bewezen bij wetenschappelijk onderzoek (Universiteit van Californië) dat mensen die een dagelijkse houding van dankbaarheid beoefenen een beter humeur hebben, meer energie en ook meer fysiek welzijn. Door gevoelens van dankbaarheid verlaagt het cortisolniveau 23% in het bloed. (Bronnen zie besproken boek)
 14. Je neemt regelmatig afstand van alles. Je neemt regelmatig een “break” om te ontspannen en even helemaal niets te moeten of te doen. Je neemt vakantie van internet, computer, facebook en iPad. Je kijkt eens lekker geen tv of het journaal. Zelfs de telefoon hoef je niet altijd op te nemen. Je leert mediteren, maakt een wandeling, doet iets met je handen of leest een boek. Dit zorgt voor een enorme verlaging van stress.
 15. Je neemt slechts beperkt koffie. Veel koffie verhoogt het cortisol en stress niveau en maakt je jachtig in denken en gedrag. Minder koffie helpt bij het afstand nemen van moeilijkheden of stressvol werk of situaties.
 16. Je zorgt voor voldoende nachtrust en slaap. Als je het heel druk hebt is de kans dat je doorgaat in de avonduren groot. Dit heeft zoveel invloed op je slaap, dat je nog uren wakker kan liggen. Het is belangrijk om op tijd te stoppen. Door voldoende slaap herstelt je lichaam maar ook je geest. Daardoor kun je emotioneel belastende situaties beter aan want je gevoel is veel evenwichtiger. Daarnaast zijn je geheugen en andere cognitieve functies beter als je goed slaapt.
 17. Je bent in staat om negatieve gedachten over jezelf op tijd te stoppen. Bepaalde gedachtenpatronen herhalen is heel vaak oorzaak van veel dips en depressies. Emotioneel Intelligente mensen blijven zich goed voelen over wat ze gedaan hebben, wat de gevolgen ook zijn. Je kijkt slechts naar de feiten zoals die zijn. Zijn er dingen die beter kunnen? Dan doe je daar in de toekomst wat mee.
 18. Je laat door niemand je vreugde bederven. Als je gevoel van plezier en tevredenheid afhangt van de mening van anderen over jou, ben je nooit meester over je eigen geluk. Emotioneel Intelligente mensen die zich goed voelen over wat ze gedaan hebben, zullen nooit beïnvloed worden door de mening van anderen. Je vergelijkt jezelf niet met anderen en je kunt kritiek van anderen relativeren. Je gevoel van eigenwaarde komt van binnenuit en staat los van wat anderen over je denken.

 

Bespreking door Hetty van Doorn

Besproken boek:

Travis Bradberry & Jean Greaves (2011), Emotionele Intelligentie 2.0. Uitgever Van Duuren Psychologie

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

 • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
 • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
 • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).