Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste medicijn zou wel eens een placebo kunnen zijn

Mind over body

De beste medicijn zou wel eens een placebo kunnen zijn

Afleiding helpt

Wetenschapsjournaliste Jo Marchant wilde voor een boekrecensie weten in hoeverre afleiding kan helpen pijn te verminderen. Daartoe plaatste ze haar voeten in een teiltje met nauwelijks te verdragen heet water. ‘Het voelt als een brandende pijn’, liet ze de onderzoekers weten. Vervolgens werd het experiment herhaald nadat ze een geluidwerende koptelefoon had opgezet en terwijl ze een speciaal voor brandwondenpatiënten ontworpen videospelletje speelde. Nu voelde ze het nauwelijks! 

Meer over placobo’s

“Het placebo-effect kan op meerdere manieren bereikt worden”, aldus Jo Marchant, auteur van het nieuw verschenen boek Cure waarin de erkende psychologische mechanismen van niet-medicamenteuze behandelingen worden besproken. Opgegroeid in Californië, het centrum van de holistische geneeskunde, werd zij al vroeg geconfronteerd met ‘healers’ en al dan niet ‘erkende’ geneeswijzen. “Ik groeide op met de gedachte dat mijn lichaam de kracht tot zelfgenezing had”, aldus Marchant.

“Bij de behandeling van pijn kunnen placebo-pijnstillers endorfinen en endogene opioiden in de hersenen vrijmaken: dezelfde neurotransmitters die ook na gebruik van opiaten worden afgegeven. De placebo-pijnstiller werkt via hetzelfde traject”. Onderzoek door Harvard’s Ted Kaptchuck in 2010 toonde zelfs verrassenderwijs aan, dat er zelfs een placebo-effect kan optreden bij mensen die weten dat ze op dat moment geen ‘werkzame’ behandeling ondergaan. 

Artikel lezen

 

Besproken door Hetty van Doorn

Besproken boek

Jo Marchant - Cure

 

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).