Afleiding helpt
Wetenschapsjournaliste Jo Marchant wilde voor een boekrecensie weten in hoeverre afleiding kan helpen pijn te verminderen. Daartoe plaatste ze haar voeten in een teiltje met nauwelijks te verdragen heet water. ‘Het voelt als een brandende pijn’, liet ze de onderzoekers weten. Vervolgens werd het experiment herhaald nadat ze een geluidwerende koptelefoon had opgezet en terwijl ze een speciaal voor brandwondenpatiënten ontworpen videospelletje speelde. Nu voelde ze het nauwelijks!
Meer over placobo’s
“Het placebo-effect kan op meerdere manieren bereikt worden”, aldus Jo Marchant, auteur van het nieuw verschenen boek Cure waarin de erkende psychologische mechanismen van niet-medicamenteuze behandelingen worden besproken. Opgegroeid in Californië, het centrum van de holistische geneeskunde, werd zij al vroeg geconfronteerd met ‘healers’ en al dan niet ‘erkende’ geneeswijzen. “Ik groeide op met de gedachte dat mijn lichaam de kracht tot zelfgenezing had”, aldus Marchant.
“Bij de behandeling van pijn kunnen placebo-pijnstillers endorfinen en endogene opioiden in de hersenen vrijmaken: dezelfde neurotransmitters die ook na gebruik van opiaten worden afgegeven. De placebo-pijnstiller werkt via hetzelfde traject”. Onderzoek door Harvard’s Ted Kaptchuck in 2010 toonde zelfs verrassenderwijs aan, dat er zelfs een placebo-effect kan optreden bij mensen die weten dat ze op dat moment geen ‘werkzame’ behandeling ondergaan.
Besproken door Hetty van Doorn
Besproken boek
Jo Marchant - Cure