Overslaan en naar de inhoud gaan

Heel de mens

Heel de mens

Wijzer naar Gezondheid gaat uit van een definitie van gezondheid waarin ‘heel de mens’ als uitgangspunt wordt genomen. Gezondheid wordt niet gezien als ‘zonder ziekte’, maar als “het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven” [1].

Gezond zijn en blijven vraagt veel van ieders gedrag, omdat het te maken heeft met leefstijl. Het vraagt kennis, motivatie en inspiratie. Integrale zorgverleners spelen daarbij een belangrijke (coachende) rol, met name bij chronische aandoeningen en preventie. Voorkomen is nog altijd gezonder dan genezen! Integrale gezondheidszorg is kostenbesparend [2] en kan de kwaliteit van leven van chronisch zieken verbeteren.

De WHO stelt ook dat traditionele geneeswijzen een belangrijke bijdrage leveren aan gezondheidszorg [3]. Veel van die traditionele inzichten zijn holistisch en niet alleen gericht op het bestrijden van ziekte maar op ‘heel de mens’. Voorbeelden hiervan zijn acupunctuur, antroposofische gezondheidszorg, homeopathie en natuurgeneeskunde. Deze geneeswijzen worden naast reguliere zorg of in plaats daarvan toegepast door artsen en andere gekwalificeerde zorgverleners naar Nederlandse richtlijnen. Zorgverleners doen dit vanuit de overtuiging dat een integrale benadering goed is voor de patiënt én voor de geneeskunde.

Bronnen:

[1] How should we define health? Huber et al., BMJ 2011;343: d4163

[2] Roukema W., Homeopathie in de huisartspraktijk, goed voor de dokter, voor de patiënt en de zorgverzekeraar, SSC 2010/4; 23-24; Kooreman, P. en E.W. Baars, Patients Whose GP Knows Complementary Medicine Have Lower Costs and Live Longer, European Journal on Health Economics 22 juni 2011

[3] WHO traditional medicine strategy: 2014-2023. December 2013

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).