Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling van allergie met homeopathie

Wat kunt u zelf doen?

Bij een goede drogist of apotheek kunt u diverse homeopathische middelen kopen. Deze  kunnen helpen de allergieklachten te verlichten. Ook zijn er onderzoeken gedaan met verschillende homeopathische geneesmiddelen. Met name Galphimia glauca (goudkorrel) in verschillende potenties is door meerdere placebo-gecontroleerde trials bewezen een effectief middel te zijn bij hooikoortsachtige klachten (pollinosis).

  • Michèl Gehrke, Homöopathie bei Heuschnupfen, Carstenstiftung
  • Lüdtke R, [A meta-analysis of homeopathic treatment of pollinosis with Galphimia glauca].  [Artikel in Duits] 

Wat kan homeopathie doen bij behandeling van allergie?

Een homeopathisch arts kan allergieën op drie manieren benaderen en behandelen. De eerste methode is een homeopathisch middel te geven van het allergeen, de stof die de allergie uitlokt. Zo zijn er homeopathische geneesmiddelen gemaakt van pollen – dit is in gedegen onderzoek effectief gebleken – maar ook van kattenharen, huisstof(mijt) etc. We noemen deze methode van behandelen ook wel isopathie, omdat er behandeld wordt met dezelfde stof die de allergie uitlokt. Dit een snelle en vaak werkzame methode.

De tweede methode is het geven van een geneesmiddel dat past bij de verschijnselen van de allergie. Een voorbeeld hiervan is Apis mellifica, een geneesmiddel dat gemaakt is van de honingbij. Dit middel kan effectief zijn bij allergische verschijnselen die lijken op de steek van een honingbij, zoals een rode zwelling en branderige pijn. Andere bekende geneesmiddelen zijn Allium cepa (ui) en Euphrasia (ogentroost). 

De derde beproefde methode is het vinden van een geneesmiddel dat past bij de hele persoon, zowel bij de lichamelijke verschijnselen als bij onderliggende de emotionele patronen. Hiervoor is meer tijd nodig om het totaalbeeld duidelijk te krijgen en een grondiger studie en meer ervaring. Een goed passend ‘constitutie-middel’ kan ervoor zorgen dat iemand minder snel, milder of zelfs helemaal niet meer allergisch reageert. 

Onderstaande studies vormen de wetenschappelijke onderbouwing dat deze drie methoden significant beter kunnen werken dan placebo.

  • Reilly DT, Taylor MA, McSharry C, Aitchison T., Is homoeopathy a placebo response? Controlled trial of homoeopathic potency, with pollen in hayfever as model. Lancet. 1986 Oct 18;2(8512):881-6.
  • Gründling C, Schimetta W, Frass M., Real-life effect of classical homeopathy in the treatment of allergies: A multicenter prospective observational study. Wien Klin Wochenschr. 2012 Jan;124(1-2):11-7. 
  • Taylor MA1, Reilly D, Llewellyn-Jones RH, McSharry C, Aitchison TC., Randomised controlled trial of homoeopathy versus placebo in perennial allergic rhinitis with overview of four trial series. BMJ. 2000 Aug 19-26;321(7259):471-6.  
  • Kim LS, et al., Treatment of seasonal allergic rhinitis using homeopathic preparation of common allergens in the southwest region of the US: a randomized, controlled clinical trial. Ann Pharmacother. 2005 Apr;39(4):617-24. 

Achtergrondinformatie

Verschillende geneeswijzen bij allergie:

Liever iemand spreken?

Wilt u liever telefonisch een persoonlijk advies krijgen? De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen helpt al 25 jaar om een veilige en zinvolle alternatieve/complementaire aanpak van gezondheidsproblemen te vinden. De Infolijn helpt zoeken naar een voor u geschikte geneeswijze en helpt zoeken naar een behandelaar in de buurt.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).