Ryan Zarychanski deed met zijn team van de Universiteit van Manitoba onderzoek naar zoetstoffen en in het bijzonder de relatie met (over)gewicht. Hij verbaast zich erover dat er weinig onderzoek is gedaan naar de veiligheid van deze stoffen, terwijl ze massaal gebruikt worden. Door 37 studies te vergelijken (over meer dan 400.000 mensen) zag hij dat gebruikers geen gewicht verliezen, sterker nog, uit volgstudies bleek dat zij na 10 jaar meer overgewicht hadden en ook meer hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en andere gezondheidsproblemen in vergelijking met anderen die geen zoetstoffen gebruiken. Een verklaring wordt gezocht in de verwarring die in de hersenen ontstaat. Die verwachten dat er koolhydraten binnenkomen en stellen de spijsvertering daarop in, waardoor bij uitblijven daarvan een behoefte aan suikers kan ontstaan. Het advies van de onderzoekers: voorzichtig ermee en liefst helemaal niet gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap. Het eerste onderzoek naar mogelijke schade aan ongeboren kind is nog gaande.
Bron
Meghan B. Azad et al., Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. CMAJ July 17, 2017 vol. 189 no. 28. Lees het artikel
En stevia?
Overigens maakt het onderzoek geen onderscheid tussen stevioside en kunstmatige zoetstoffen als aspartaam etc. Stevioside is een natuurlijke zoetstof die wordt onttrokken aan het plantje Stevia. Hieraan worden juist ook geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Zo zagen onderzoekers van de Universiteit van New Haven in Connecticut kort geleden dat patiënten met de ziekte van Lyme gebaat waren bij de inname van een vloeibaar extract van de Stevia plant. Het bleek dat de bacterie die Lyme veroorzaakt, de Borrelia burgdorferi, hiermee beter bestreden kon worden dan met antibiotica!
Bron