Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat heeft een depressie met voeding te maken?

Wat heeft een depressie met voeding te maken?

Wat heeft een depressie met voeding te maken?

De VU onderzocht mensen met overgewicht en milde depressieklachten die het advies kregen om gezonde mediterrane voeding te gaan eten of supplementen te gebruiken. Een op de tien deelnemers ontwikkelde in een jaar toch een echte depressie. Er werd geen verschil gevonden in de onderscheiden groepen, misschien doordat alleen het mediterraan dieet als gezond werd aangemerkt. Wel hoopvol is, dat de mensen in het onderzoek die ruim meer dan eenderde van de therapie- en voorlichtingssessies volgden duidelijk minder vaak depressief werden.
Meer onderzoek is nodig. De laatste jaren is immers wel duidelijk geworden dat voeding invloed heeft op het microbioom en dat het microbioom invloed heeft op de stemming. Zoals dat het eten van volle Griekse yoghurt aantoonbaar vrolijker stemt. William Cortvriendt verwijst in een artikel in HP de tijd naar een recent verschenen boek – De leefstijlgids tegen somberheid van Bjarne Timonen – dat op toegankelijke wijze uitlegt waarom depressieve gevoelens zo veel voorkomen, wat de relatie is met onze industriële voeding en overige kenmerken van een moderne leefstijl en waarom de Prozac-achtige pillen vaak niet werken. Zelf publiceerde Cortvriendt samen met kinderboekenschrijver Erna Sassen een informatief kinderboek “De gezondste opa van Europa”.

Bronnen:
Bot, M. et al., Effect of Multinutrient Supplementation and Food-Related Behavioral Activation Therapy on Prevention of Major Depressive Disorder Among Overweight or Obese Adults With Subsyndromal Depressive Symptoms. The MooDFOOD Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019;321(9):858-868.
Cortvriendt, W., Volle yoghurt als antidepressivum (te lezen via Blendle).
Cortvriendt, W., De gezondste opa van Europa.

Meer over het microbioom.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

Hoe kwam Paul de Leeuw van zijn depressie af?

Video Paul de Leeuw over depressie

Bekijk de video

Hoe Marisca van haar depressie genas 

Een serie van drie video's met haar verhaal en veel concrete tips van zorgverleners

Webinar depressie

Bekijk de video's

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).