Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 7: Frisse lucht binnenhuis

open venster

Tip 7: Frisse lucht binnenhuis

Een gezond binnenmilieu creëer je zo …

Zo houd je de lucht binnenhuis schoon

Een heerlijk ontspannen avond: ramen en gordijnen dicht, de open haard brandt gezellig, kaarsjes aan ... Een wierookbrander met uw favoriete geur op tafel. Wat kan er nog mis gaan? Wel ... de kans is groot dat u met alle goede bedoelingen uw gezondheid geweld aan doet.

Wierook mag dan voor velen een rustgevende werking hebben, door het branden ervan komen er ook veel schadelijke stoffen vrij. Het branden van wierook kan volgens studies kankerverwekkende stoffen vrijmaken, die de kans op longkanker kunnen vergroten. Het inademen van de rook kan bij structurele blootstelling de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Toch een fijne rustgevende geur in huis? Denk dan eens aan etherische olie in een oliebrander.

Luchtkwaliteit in huis

De media besteden veel aandacht aan de slechte luchtkwaliteit in grote steden en in de omgeving van snelwegen. Maar met de luchtkwaliteit binnenshuis is het vaak niet veel beter gesteld: door steeds betere isolatie is de ventilatie minder en kan de luchtkwaliteit negatief worden aangetast.

Luchtvervuiling binnenshuis wordt onder andere veroorzaakt door formaldehyde, radon, thoron, ozon, koolmonoxide en nog tal van andere schadelijke stoffen die onder meer voorkomen in bouwmaterialen, verf en brandvertragers in meubels. Fijnstof is een verzamelnaam voor in de lucht zwevende deeltjes die de longen kunnen binnendringen. Het komt vrij bij bijvoorbeeld het branden van kaarsen, wierook en hout in de open haard. Fijnstof kan leiden tot vervroegde veroudering en kan bij mensen met longaandoeningen en hart- en vaatziekten tot klachten leiden. Goed ventileren is een must voor een gezond binnenhuisklimaat.

Meer info over een gezond binnenklimaat.

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).