Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 29: Zelf deodorant maken

deodorant

Tip 29: Zelf deodorant maken

Zomers drieluik: zelf verzorgingsproducten maken!
De komende drie weken gaan we ons verdiepen in het zelf maken van verzorgingsproducten. Geen additieven, geen twijfelachtige toevoegingen, geen microplastics en geen plastic verpakkingen. Maar wel veel plezier om samen met het gezin of vriend(inn)en te maken op een mooie zomerse vakantiedag (of juist als je in deze typische Hollandse zomer niet buiten kunt zitten). We wensen je veel plezier met het maken en het gebruik van je zelfgemaakte producten! Enne: wij zijn natuurlijk razend nieuwsgierig naar jullie eigen recepten!

Puur natuur deo

Zelf deodorant maken doe je zo!

In veel verzorgingsproducten zitten helaas ingrediënten die je er liever niet in wil hebben. Uit een test van de Consumentenbond bleek dat deodorants zeer verschillend zijn in hun samenstelling. De onderzoekers troffen in 75 producten 147 verschillende (veelal onnatuurlijke) ingrediënten aan. Dat wil je toch niet op je lijf smeren of spuiten? De beste deo maak je gewoon zelf!

Het meest zorgwekkend zijn wel hormoonverstorende stoffen en aluminiumzouten die in veel deodorants zitten. In 46 van de 75 onderzochte producten zijn mogelijk hormoonverstorende of mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen. (Test schadelijke stoffen in deodorant - Consumentenbond). In 58 van de 75 producten zitten aluminiumzouten. Men vermoedt dat vrouwen die regelmatig zo’n deodorant gebruiken, een groter risico kunnen lopen op het krijgen van borstkanker.

Zijn al die extra stoffen nu echt nodig om fris de dag door te komen? Welnee, een goede deodorant maak je één, twee, drie zelf van puur natuurlijke ingrediënten!

Men neme:
4 eetlepels maïzena
4 eetlepels baking soda
5 of 6 eetlepels kokosolie
eventueel essentiële olie, om een geurtje naar keuze aan je deodorant te geven.

Verwarm de kokosolie tot het geheel vloeibaar is geworden, meng er de maïzena en de baking soda door: goed roeren tot er een homogene massa is ontstaan.
Voeg naar keuze een paar druppels van een lekker geurende essentiële olie aan toe en schenk het mengsel in een glazen potje. Laat het mengsel hard worden, maar niet keihard; bewaren op kamer/badkamertemperatuur is het best.
Gebruik is eenvoudig: neem een beetje deodorant op je vingertoppen en smeer uit over de oksels.

Liever een deospray?
Kijk hier voor een fijn recept: Citrus jojoba deospray, voor een fris gevoel en zachte oksels - aromalifestyle.nl

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).