Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 27: Hoofdpijn … kopzorg

weg met hoofdpijn

Tip 27: Hoofdpijn … kopzorg

Spanning, honger computer, verkoudheid: pak de oorzaak van je hoofdpijn aan

Weg met hoofdpijn

Bonkend, snijdend, plotse pijnscheuten of constante doffe aanwezigheid, aan één zijde van het hoofd of als band om het hele hoofd heen: hoofdpijn kan zich op zeer verschillende manieren manifesteren. Of je er nu af en toe last van hebt of dagelijks … je wilt er gewoon zo snel mogelijk van af of liever nog: voorkomen. Doe je voordeel met deze tips …

Dagelijks hebben naar schatting zo’n 3,5 miljoen Nederlanders hoofdpijn, volgens Hoofdpijnnet en Migrainefonds. (Alles over hoofdpijn - De website van Hoofdpijnnet en Migrainefonds). De oorzaken van hoofdpijn zijn talloos. Spanning, honger, inspanning, zuurstofgebrek, verkeerde bril, te veel uren achter de computer, bijwerking van medicijnen, alcohol, roken, tandenknarsen, menstruatie, verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking … de lijst is schier eindeloos.

Waar je hoofdpijn ook door wordt veroorzaakt, er is een aantal tips waarbij iedereen baat heeft:

  • Houd een dagboekje bij: krijg je last van hoofdpijn na computerwerkzaamheden, na het sporten, in het weekend (al je langer slaapt of minder koffie drinkt), in stressvolle situaties, voor/tijdens de menstruatie, na het eten? Als je de ‘trigger’ kunt achterhalen is het eenvoudiger om stappen te ondernemen.
  • Een gezonde leefstijl, gezond eten, voldoende slaap, voldoende bewegen (liefst in de frisse buitenlucht) matig met alcohol, niet roken: iedereen is erbij gebaat.
  • Uitdroging leidt tot hoofdpijn, dus drink gedurende de hele dag voldoende: 30 ml per kilo lichaamsgewicht is een goede leidraad. Verdeel het water over de dag.
  • Bezoek een opticien (of oogarts) en laat regelmatig een goede oogmeting doen: je merkt vaak niet wanneer je zicht langzaam maar zeker achteruitgaat.
  • Stressreductie: zorg voor voldoende ontspanning: maak een lekkere wandeling, spreek af met vrienden voor een avondje lekker lachen, neem een ontspannen bad met een paar druppels lavendelolie of … ook heel effectief: seks!
  • Vraag een deskundige (zoals een natuurgeneeskundig therapeut of natuurapotheek) om natuurlijke alternatieven voor gangbare pijnstillers, zoals producten met wilgenbast of pepermuntolie.

Wanneer de aard of de frequentie van de hoofdpijn plotseling verandert, of als er neurologische verschijnselen zijn zoals een al dan niet voorbijgaande verlamming, dan is het raadzaam langs de huisarts te gaan. Ook bij hoofdpijn die heel plotseling ontstaat of zeer heftig wordt, hoofdpijn na een ongeval of pijn die gepaard gaat met koorts of een stijve nek of braken is het raadzaam de huisarts in te schakelen.

Tips bij verschillende soorten hoofdpijn vind je hier: Gezonde levensstijl - Hoofdpijn (medischonline.nl).

Verder lezen: Hoofdpijn: soorten, symptomen, oorzaak en behandeling - Mens en Gezondheid: Aandoeningen (infonu.nl).

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).