Als je het virus eenmaal bij je draagt, dan is het een blijvertje. Een uitbraak is een teken dat de weerstand te wensen overlaat.
Krijg wat aan je lip!
Getintel en geprikkel op je lip … je weet vrijwel meteen wat er aan zit te komen: een koortslip.
Een koortslip of koortsuitslag komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt in zijn of haar leven wel eens een koortslip. En velen krijgen met regelmaat die vervelende pijnlijke blaasjes, meestal op dezelfde plaats. Als je het virus eenmaal bij je draagt, dan is het een blijvertje. Of je ook daadwerkelijk een uitbraak krijgt, wordt beïnvloed door veel factoren: zonlicht of zonnebank, koorts, een operatie, verminderde weerstand, medicijnen die de afweer verminderen (bijvoorbeeld chemotherapie), stress en vermoeidheid, menstruatie … voor ieder mens geldt weer een andere trigger. De koortsuitslag kan ook rond de neus of een andere plaats zitten.
Het euvel wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Via de handen, knuffelen en kussen verspreidt het virus zich. Je kunt het virus ook krijgen door gebruik van voorwerpen van iemand met een koortslip, zoals bestek, kopjes, tandenborstel, handdoek of lippenbalsem.
Vaak is een uitbraak een teken dat de weerstand te wensen overlaat. Extra vitamine C of een multivitamine in het voorjaar en najaar kan uitkomst bieden.
Tijdens een uitbraak kunt je L-Lysine gebruiken. Dit is een aminozuur waar je op het moment van een uitbraak waarschijnlijk een tekort aan hebt. Je kunt 2x per dag 500 mg of 1x per dag 1000 mg gebruiken, zolang de uitbraak duurt. Ook is het verstandig om tijdens een uitbraak geen chocola, noten of zaden te nuttigen. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder L-Lysine kan worden opgenomen.
Een beetje tandpasta op de blaasjes smeren kan ze sneller laten uitdrogen: nee, niet met je vingers, maar met een wattenstaafje aanbrengen!
Knoflook staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen, die een groot aantal virussen bestrijden. Om een koortslip te bestrijden, kun je een teentje knoflook doormidden snijden en het direct op de plek plaatsen.
Een koortslip kan meestal geen kwaad. De blaasjes genezen meestal vanzelf binnen 10 dagen. Er ontstaat geen litteken. Het is echter wel buitengewoon besmettelijk en met (pasgeboren) baby’s met een nog niet volledig opgebouwde weerstand is het oppassen: de koortslip zelf is niet gevaarlijk maar besmetting met het herpesvirus kan dit wel zijn. En pas op met je ogen! Een herpesinfectie springt makkelijk over naar de ogen en dit kan buitengewoon vervelend, pijnlijk maar ook gevaarlijk zijn. Meer hierover lezen.
Oma weet raad staat vol met unieke huismiddeltjes tegen een koortslip.