Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 20: Dementie preventie

dementie

Tip 20: Dementie preventie

Dementie voorkomen? Dan ga je toch meteen aan de slag!

Tips voor dementie preventie

Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven. Dus gaan we vandaag meteen aan de slag!
Volgens het Alzheimer’s Research & Prevention Foundation zijn er vier pilaren waarom preventie rust: voeding, beweging, stressmanagement en ‘spirituele fitness’. Een belangrijke die we nog kunnen toevoegen is: een gezonde slaap.

Voeding: er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van voeding op dementie. Het volgen van een mediterraan dieet (Alzheimer Nederland) lijkt het risico op dementie te verlagen. Hiervoor is veel bewijs bij studies waar duizenden mensen aan deel hebben genomen.

Een onderzoek van Alzheimer’s Research & Prevention Foundation toonde aan dat regelmatige lichaamsbeweging de kans op Alzheimer met wel 50% vermindert.

Er wordt meer en meer bekend over de funeste gevolgen van stress: het leidt tot een krimp in het belangrijke herinnergedeelte van de hersenen, de zogenaamde hippocampus. Door die krimp neemt de kans op Alzheimer drastisch toe.

Spirituele fitness behoud je door een actief sociaal leven: sporten, vrijwilligerswerk, met vrienden wandelen of naar de bioscoop, het onderhouden van een goed sociaal netwerk: al dit soort activiteiten voorkomen dat je - en dus ook jouw brein - in een isolement terecht komt en dus te weinig prikkels ontvangt.

De kwaliteit van je slaap verbeteren? Zie tip 10: Slaap lekker!

Bovenstaande adviezen zijn voor iedereen - jong en oud - aan te raden, dus geen enkele reden om niet meteen vandaag een gezondere lifestyle aan te meten. En mocht dit helpen om dementie uit te stellen of zelfs geheel te vermijden is dat de kers op de taart.

Bronnen:

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).