Overslaan en naar de inhoud gaan

Tip 16: E-nummers? Echt niet!

additieven

Tip 16: E-nummers? Echt niet!

Goede voeding hoeft niet te worden ‘verbeterd’

We gaan E-nummers en andere toevoegingen zoveel mogelijk vermijden

Volgens het Voedingscentrum kan het allemaal geen kwaad, de toevoegingen in producten die geur, kleur, structuur, smaak en houdbaarheid van voedingsmiddelen moeten verbeteren. Maar dat maakt al die toevoegingen niet meteen ook wenselijk: oppassen dus in de supermarkt!

Sommige toevoegingen of verbetermiddelen zijn van ‘natuurlijke’ oorsprong, anderen worden gewoon in de fabriek gemaakt. Er zijn ook E-nummers die in de natuur niet voorkomen, bijvoorbeeld de azo-kleurstoffen (E102, E110, E122, E123, E124, E129, E151, E155 en E180). Die worden kunstmatig gemaakt in een fabriek door stoffen te bewerken. Lijst met E-nummers.
Bovendien: voor het maken van bepaalde E-nummers kunnen genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) gebruikt worden. Een voorbeeld is vitamine B2 (riboflavine, E101) dat gemaakt kan worden met genetisch gemodificeerde bacteriën of gisten.
Veel beter is het om zoveel mogelijk verse (biologische) seizoensproducten te gebruiken. Wil je toch iets uit een verpakking toevoegen, check dan deze zeer kritische lijst met E-nummers, ingedeeld op mate van veiligheid/ mogelijke schadelijkheid (bij inname hoge doseringen): A Healthy Life: Lijst met E-nummers.

Er komt een jaar lang elke zondag een tip bij. Lees hier alle tips vanaf januari.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).