Overslaan en naar de inhoud gaan

Slapen nodig voor je DNA

Slapen nodig voor je DNA

Slapen nodig voor je DNA

Bij heel jonge zebravissen is gebleken dat tijdens de slaap het DNA wordt gerepareerd. Als er veel gerepareerd moest worden sliepen de dieren langer. Dat zou een goede verklaring zijn waarom slaap zo enorm belangrijk is. Overdag treden beschadigingen op - door straling, stress of door het gewone werk van de cel - die in de slaap worden hersteld. De onderzoekers veronderstellen dat de reparatie niet overdag gebeurt omdat het veel energie kost en bovendien het DNA ‘in rust’ moet zijn. Zij gaan ervan uit dat de resultaten ook op mensen toegepast kunnen worden. Alle dieren met een zenuwstelsel hebben namelijk slaap nodig om te kunnen functioneren en eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de slaap van dieren veel lijkt op die van mensen. Anderen maken de kanttekening dat het onderzoek is gedaan op dieren met een brein in ontwikkeling en dat nog moet blijken of het ook geldt voor volgroeide breinen.


Bronnen:
Gelezen in Medisch Dossier (voor abonnees).
Slaap herstelt schade aan je DNA, New Scientist, 2019.
Zada, D., et al., Sleep increases chromosome dynamics to enable reduction of accumulating DNA damage in single neurons. Nature Communications, Volume 10, Article number: 895 (2019).
Onderzoek van de VU: Hoe ons lichaam DNA herstelt. Mijn gezondheidsgids, 2016.

Labels

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).