Overslaan en naar de inhoud gaan

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA)

Algemene informatie over reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam en gaan de gewrichten ontsteken. Meestal begint het bij de vingers en tenen. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. De ziekte gaat in principe niet over. Soms is de ziekte actief en heeft u veel klachten, soms is er een rustige periode. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat het?

Hoe reumatoïde artritis ontstaat is nog niet duidelijk. Het is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw lichaam antistoffen maakt tegen het eigen lichaam. In dit geval maakt het antistoffen tegen het weefsel aan de binnenkant van het gewricht. Dit veroorzaakt een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij reumatoïde artritis krijgt u last van pijn, stijfheid, zwelling en warme gewrichten in de handen, polsen, enkels of voeten.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Neem contact op met een arts:

  • als de pijn toeneemt;
  • als de zwellingen erger worden.

Aandoening: meer informatie op internet

Geneeswijzen bij deze aandoening:

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).