Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar eten en gezondheid

Gezonde leefstijl

Onderzoek naar eten en gezondheid

Minder kans op maculadegeneratie door gezond eten

Met het ouder worden neemt het risico op maculadegeneratie toe. Dit is een chronische oogziekte, waarbij een grijze vlek ontstaat in het midden van het gezichtsveld. Van de mensen van 70 jaar heeft circa 15% er last van. Met een dieet dat veel antioxidanten en omega-3 vetzuren bevat, kunnen mensen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent verlagen. Ook vitaminepillen met luteïne en zeaxanthine kunnen uitkomst bieden. Dat komt neer op bijvoorbeeld dagelijks twee ons groente, twee stuks fruit en twee keer per week vis.
Bron: Erasmus Universiteit: onderzoek van Gabriëlle Buitendijk onder 4200 inwoners van Ommoord in Rotterdam

 

Direct verband kanker en industriële voeding

Het Franse databestand NutriNet-Santé-cohort beschikt over de gegevens van de consumptie van 3300 verschillende voedingsmiddelen, afkomstig van 100.000 mensen. Uit analyse van deze gegevens blijkt een direct verband tussen het eten van industriële voeding en het risico op kanker: bij 10% meer industriële voeding is het kankerrisico 10% hoger. De vraag is nu of hier sprake is van een oorzakelijk verband en zo ja, welk aspect van deze voeding hiervoor verantwoordelijk kan zijn.
Bronnen: 

 

Zoetstof bevordert vetopslag

Sucralose is een veelgebruikte zoetstof: het geeft de zoete smaak, maar is arm aan calorieën. Onderzoek heeft nu laten zien, dat gebruik ervan juist leidt tot het opslaan van vet. Uit in vitro-experimenten blijkt dat lichaamscellen door Sucralose gestimuleerd worden om glucose op te nemen en vet op te slaan. Dit resultaat werd bevestigd, doordat bij proefpersonen met obesitas die regelmatig zoetstoffen binnenkrijgen, aanwijzingen werden gevonden dat de activiteit van ‘glucosetransporteurs’ in de cel is toegenomen.
Bron: Consuming low-calorie sweeteners may predispose overweight individuals to diabetes. Endocrine Society Press release, 2018. 

 


Laag cholesterol risico voor depressie

Ook geestelijke gezondheid heeft een verband met voeding. Nieuw onderzoek uit Mexico laat zien dat een lage (!) cholesterolspiegel een risicofactor is voor depressie en suïcidepogingen.
Bron: Marcela Segoviano-Mendoza e.a., Hypocholesterolemia is an independent risk factor for depression disorder and suicide attempt in Northern Mexican population, BMC Psychiatry, 2018

 


Meer lezen/kijken:

  • Nieuwsuur
  • Hoe wij eetmachines werden, William Cortvriendt in HP de Tijd
  • Uit de fabriek, door Wim Köhler

In het nieuwste tijdschrift

 

In het nieuwste tijdschrift is onder meer uitgebreid aandacht voor:

  • Supplementen: wel of niet nodig?

  • Voeding en gezondheid

 

Word Vriend en ontvang dit digitale tijdschrift gratis.

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? Word dan Vriend van Integrale Gezondheidszorg: van hokjes-denken op weg naar samen-denken.

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (vier keer per jaar) en geregeld nieuwsflitsen.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).