Minder kans op maculadegeneratie door gezond eten
Met het ouder worden neemt het risico op maculadegeneratie toe. Dit is een chronische oogziekte, waarbij een grijze vlek ontstaat in het midden van het gezichtsveld. Van de mensen van 70 jaar heeft circa 15% er last van. Met een dieet dat veel antioxidanten en omega-3 vetzuren bevat, kunnen mensen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent verlagen. Ook vitaminepillen met luteïne en zeaxanthine kunnen uitkomst bieden. Dat komt neer op bijvoorbeeld dagelijks twee ons groente, twee stuks fruit en twee keer per week vis.
Bron: Erasmus Universiteit: onderzoek van Gabriëlle Buitendijk onder 4200 inwoners van Ommoord in Rotterdam
Direct verband kanker en industriële voeding
Het Franse databestand NutriNet-Santé-cohort beschikt over de gegevens van de consumptie van 3300 verschillende voedingsmiddelen, afkomstig van 100.000 mensen. Uit analyse van deze gegevens blijkt een direct verband tussen het eten van industriële voeding en het risico op kanker: bij 10% meer industriële voeding is het kankerrisico 10% hoger. De vraag is nu of hier sprake is van een oorzakelijk verband en zo ja, welk aspect van deze voeding hiervoor verantwoordelijk kan zijn.
Bronnen:
- Monge A, Lajous M. Ultra-processed foods and cancer. BMJ. 2018
- Fiolet T, Srour B et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ. 2018
Zoetstof bevordert vetopslag
Sucralose is een veelgebruikte zoetstof: het geeft de zoete smaak, maar is arm aan calorieën. Onderzoek heeft nu laten zien, dat gebruik ervan juist leidt tot het opslaan van vet. Uit in vitro-experimenten blijkt dat lichaamscellen door Sucralose gestimuleerd worden om glucose op te nemen en vet op te slaan. Dit resultaat werd bevestigd, doordat bij proefpersonen met obesitas die regelmatig zoetstoffen binnenkrijgen, aanwijzingen werden gevonden dat de activiteit van ‘glucosetransporteurs’ in de cel is toegenomen.
Bron: Consuming low-calorie sweeteners may predispose overweight individuals to diabetes. Endocrine Society Press release, 2018.
Laag cholesterol risico voor depressie
Ook geestelijke gezondheid heeft een verband met voeding. Nieuw onderzoek uit Mexico laat zien dat een lage (!) cholesterolspiegel een risicofactor is voor depressie en suïcidepogingen.
Bron: Marcela Segoviano-Mendoza e.a., Hypocholesterolemia is an independent risk factor for depression disorder and suicide attempt in Northern Mexican population, BMC Psychiatry, 2018
Meer lezen/kijken:
- Nieuwsuur
- Hoe wij eetmachines werden, William Cortvriendt in HP de Tijd
- Uit de fabriek, door Wim Köhler