Overslaan en naar de inhoud gaan

Muziek tijdens operatie vermindert angst en pijn

muziek, spelende pianist

Muziek tijdens operatie vermindert angst en pijn

Minder angst en pijn, sneller herstel?

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben aangetoond dat muziek tijdens een operatie leidt tot beduidend minder angst en pijn erna, en daardoor wellicht tot een sneller herstel. Dit zou zelfs gelden als die muziek alleen wordt afgespeeld als de patiënt onder narcose is.

Onderzoeker en hoogleraar Hans Jeekel bracht dit resultaat naar buiten tijdens een presentatiemiddag van Muziek als Medicijn, afgelopen december. Een wetenschappelijke publicatie is nog in de maak, er is inmiddels al een kleine implementatiestudie verricht en er wordt gelobbyd voor een landelijke richtlijn.

Samenwerking met Rotterdams Philharmonisch

Hans Jeekel is in het kader van zijn onderzoek een samenwerking aangegaan met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het plan: de hartslag van de luisteraars meten tijdens uiteenlopende muziekstukken, en er zo hopelijk achterkomen welke muziek de gezondste invloed heeft. Kunsthogeschool Codarts wordt erbij betrokken om muziek te componeren waarvan onderzoekers en orkest denken: dit zou wel eens goed kunnen werken. Want het gaat er waarschijnlijk niet om dat een patiënt luistert naar zijn eigen favoriete muziek, maar naar muziek met bepaalde nog nader te bepalen kwaliteiten en/of een bepaalde structuur.

Dementie en autisme

Overigens heeft klinisch neuromusicoloog Artur Jaschke ook in zíjn vakgebied al veel positieve effecten geconstateerd van muziektherapie bij demente en autistische mensen. “Als je naar muziek luistert, vindt er een enorme stimulatie van je brein plaats. Van achter naar voren en van binnen naar buiten worden netwerken actief. Als je zelf muziek maakt is dat effect nog sterker”, vertelt hij. Jaschke noemt muziek dan ook een ‘full body workout’ voor de hersenen. “Het mooie is dat de netwerken die worden gestimuleerd overlappen met allerlei netwerken die we voor andere dingen gebruiken, zoals aandacht, empathie, werkgeheugen, planning. Die train je dus meteen mee.”

Nog beter: film?

Het AMC biedt patiënten die aan hun enkel worden geopereerd en kiezen voor narcose door middel van een ruggenprik de mogelijkheid om de operatie te ondergaan met een koptelefoon of zelfs een videobril op. Zo wordt onderzocht of video nog beter helpt tegen angst en stress dan muziek.

Degenen die film hebben ‘geloot’, krijgen een videobril op die de buitenwereld volkomen uitsluit en de illusie wekt van een bioscoopzaal, waarin de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis wordt vertoond. De patiënten die muziek hebben geloot, mogen hun eigen favoriete nummers uitkiezen.

Bron 

De Volkskrant

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).