Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezond eten: wat is dat?

Figuur gezonde voeding

Gezond eten: wat is dat?

Vragen over gezond eten

We worden overspoeld door allerlei voedingsadviezen. De voedingsfabrikanten doen hun uiterste best met hun reclame-uitingen om ons te laten geloven dan hun product ‘gezond’ is.  Of het past binnen een uitgebalanceerd voedingspatroon? Zie jij door de bomen het bos nog? Of door de spruitjes de (groente)tuin?

Om te weten wat goed voor ons is, moeten we terug in de tijd. Heel ver terug in de tijd, duizenden en duizenden jaren geleden. Zelfs voordat de landbouw begon. Mensen trokken rond en moesten het doen met wat de natuur te bieden had.  Als de voedingsbronnen waren uitgeput, trok men verder. Desondanks kon men tot op hoge leeftijd gezond blijven, zo is uit onderzoek gebleken.

Ons huidige lichaam is genetisch nog steeds aangepast op dit leefpatroon. En alle processen in ons lichaam zijn afhankelijk van dit natuurlijke voedingspatroon.

Past dat ‘gezonde’ koekje hier dan in?  Zijn die light producten gezond? Ondersteunen al die producten met groene vinkjes mijn essentiele lichaamsprocessen? Heb ik die verantwoorde tussendoortjes echt nodig?

Bij iedere vraag kun je een tegenvraag stellen: was die verre voorouder nog gezonder geweest als ie de beschikking had over het betreffende product? Het antwoord is in veruit de meeste gevallen: nee!

Wil je gezond eten, bedenk dan wat jouw bet-bet-...-betovergrootouder zou hebben gegeten.

Gezonde voeding bestaat uit 4 categorieën voedsel - en een beetje. 

Groenten, heel veel, echt heel veel groenten

  • Voor sommige mensen is het een eye-opener om te horen dat je van praktisch iedere groentesoort soep kunt maken en deze op ieder moment van de dag kunt eten, ook bij je ontbijt.
  • Eiwitten in voldoende mate
    • Moet ik dan hompen vlees gaan verorberen? Nee hoor, er bestaan vele vormen van eiwitten. Maar vlees is wel een goede eiwitleverancier, als de kwaliteit is gegarandeerd. Bij voorkeur vlees van dieren die veel hebben kunnen bewegen in de buitenlucht.
    • We wonen aan zee. De meest voor de hand liggende eiwitbron is dan vis. Maar de gemiddelde Nederlander eet weinig of geen vis. Als eiwitbron juist een aanrader!
    • Eieren zijn een goede bron van eiwitten. Gelukkig is de hetze tegen het gebruik van teveel eieren geluwd. Geniet van deze dagelijkse eiwitbron. In vele vormen te gebruiken.

Ruim voldoende vetten

  • Vele processen in ons lichaam zijn afhankelijk van vet. Door de hoeveelheid vetten drastisch te verminderen zullen deze processen slechter gaan verlopen. Dit kan dan weer klachten opleveren.
  • Een vet is goed als het in de natuur voorkomt. Hoe meer bewerkingen een vet heeft ondergaan, hoe minder het geschikt is voor consumptie. Avocado’s, vette vis, noten, roomboter en plantaardige vetrijke producten zijn bronnen voor de noodzakelijke vetten, voor zowel lichamelijke als mentale processen.
  • Laat daarom gefrituurde en (hard) gebakken producten zoveel mogelijk achterwege.

Fruit

  • Varieer. Uit ervaring weet ik dat veel mensen neigen naar een of twee soorten fruit. Iedere soort heeft z’n goede eigenschappen.
  • Voor volwassenen geldt: de hoeveelheid fruit altijd minder dan de hoeveelheid groenten. Een richtlijn: 70% groente ten opzichte van 30% fruit.

Weinig koolhydraten, koolhydraatarm

  • Als mensen aan mij uitleggen dat ze gezond eten, vertellen ze over grote hoeveelheden ‘gezonde’ koolhydraten. Volkoren pasta, bruin brood, muesli, weinig suiker en haverkoekjes. Het grootste deel van hun voeding bestaat uit deze zogenaamde gezonde producten. De vier hierboven genoemde productgroepen moeten het onderspit delven.
  • We hebben deze koolhydraten niet in die hoeveelheden nodig als we denken.
  • In de natuur komen deze grote hoeveelheden granen, aardappels, rijst etc. niet voor. Ons lichaam is er daarom ook niet op ingesteld om grote hoeveelheden van deze producten te verorberen.

 

Gezonde voeding, kort samengevat:

  • heel veel groenten
  • ruime hoeveelheden vetten
  • Voldoende eiwitten
  • een dagelijks stukje fruit
  • en zeer weinig koolhydraten

 

Geschreven door Trudy Vlot

Labels

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).