De afgelopen weken woedde een mediastorm over E-nummers. Oorzaak: veel aandacht voor het boek Ode aan de E-nummers van Rosanne Hertzberger. Voor- en tegenstanders schoten in het rond met argumenten. Probleem is dat er heel veel E-nummers zijn, waarvan een groot deel van natuurlijke oorsprong of 100% veilig (vitamine C heeft bijvoorbeeld ook een E-nummer). Daarnaast is een deel van de stoffen met een E-nummer op zijn minst omstreden qua veiligheid en zijn er mensen die allergisch zijn voor bepaalde E-stoffen. Volgens ‘Fit met voeding’ een blad dat wordt uitgegeven vanuit de orthomoleculaire geneeskunde, geeft het boek van Hertzberger onvolledige en deels foutieve informatie. De schrijfster (zelf moleculair microbiologe) stelt bijvoorbeeld dat stoffen met E-nummers door de Europese gezondheidsautoriteiten wetenschappelijk grondig zijn onderzocht, hetgeen niet zonder meer waar is. Bovendien is de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, die de veiligheid van stoffen onderzoekt, ook niet onomstreden vanwege vermeende belangenverstrengeling met de voedingsindustrie.
Wat er ook waar is van alle claims en beweringen rondom de E-nummerstoffen, “weet wat je eet” lijkt nog altijd het verstandigste te zijn. Weten wat je eet is het gemakkelijkst wanneer je zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk eet. Dan weet je precies wat er op je bord ligt en in je glas zit.
Meer lezen
- “Ode aan de E-nummers” door Rosanne Hertzberger
- In het meinummer van “Fit met Voeding” wordt uitgebreid gereageerd op alle beweringen. Fit met voeding
- Er zijn diverse boeken in omloop met uitleg over E-nummers, zoals “E=eetbaar?” door J. Kamsteeg en “Wat zit er in uw eten?” van uitgeverij Bouillon. Op deze beide boeken is overigens ook kritiek…
- Europese Autoriteit voor voedselveiligheid