Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona: wat kun je zelf doen?

Covid-19

Corona: wat kun je zelf doen?

Natuurlijk zijn er de aanwijzingen van de autoriteiten om op te volgen. Maar er zijn meer mogelijkheden, vooral om de weerstand te verhogen.

Let op! Dit advies is voor gezonde mensen. Als u medicijnen gebruikt of problemen hebt met organen als nieren, lever, darmen, longen altijd eerst overleggen met uw arts!

 

Inzet supplementen tegen Corona

Vitamine C, D3, magnesium, zink en selenium helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Dit is zeer belangrijk in de strijd tegen het Corona-(Covid-19-)virus. Met een goede weerstand worden mensen minder snel ziek. En mocht dat toch gebeuren, dan helpen deze belangrijke bouwstoffen om er sneller bovenop te komen.
Diverse specialisten op het gebied van complementaire geneeskunde pleiten er al langer voor om vitamine C in te zetten tegen het Covid-19 virus. Het is een prima middel om de weerstand te verhogen en daarmee besmetting te helpen voorkomen. Maar ook tijdens de herstelperiode kan deze vitamine een belangrijke rol spelen. Al tientallen jaren hebben artsen en wetenschappers de krachtige antivirale werking van vitamine C aangetoond. In de jaren veertig van de vorige eeuw werd vitamine C bijvoorbeeld met succes ingezet bij de bestrijding van het poliovirus. Naast vitamine C dragen ook vitamine D3, magnesium, zink en selenium bij aan het versterken van het immuunsysteem.

Voor mensen met een zwak afweersysteem kan ook overwogen worden om probiotica te nemen, die versterken de algemene afweer. Niet die spullen van de supermarkt, maar vraag natuurwinkel, reformhuis, of drogist.

Traditionele Chinese geneeskunde tegen Corona

Veelbelovend zijn ook de onderzoeken naar de inzet van traditionele Chinese geneeswijzen (TCM). Chinese onderzoekers lieten onlangs weten dat TCM zoals kruiden en acupunctuur goed zouden kunnen werken bij patiënten die besmet zijn met het Corona-virus. Het is algemeen bekend dat TCM bij bijvoorbeeld longkanker uitstekende resultaten geeft en dat deze geneeswijzen het immuunsysteem kunnen versterken.
Voor gebruik van supplementen en TCM-producten geldt: vraag advies aan een erkende zorgverlener.

Beperk stress

Langdurige angst en stress hebben een slechte invloed op het immuunsysteem. Dat kunnen we in tijden van corona nu juist niet hebben!
Er zijn vele manieren om dit te vermijden: meditatie, yoga, buiten wandelen, genieten van mooie dingen enz.

Homeoprofylaxe

Er circuleren berichten dat homeoprofylaxe (homeopathische ziektepreventie tegen infectieziekten) ingezet zou kunnen worden om corona te voorkomen. Dit heeft eerder wel geholpen bij epidemieën van andere ziektes. Natuurlijk is nog niet bewezen of dit ook tegen covid-19 werkt.

Koortsremmers, diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Het is inmiddels duidelijk dat mensen met diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten vaker/zwaarder dan gemiddeld door Corona worden getroffen. Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak daarvan. Beide theorieën bouwen voort op het gegeven dat het virus gebruik maakt van het eiwit ACE2 om in cellen binnen te dringen. Dergelijke eiwitten zitten op longcellen en darmcellen.
Eén hypothese is dat overgewicht een rol speelt (BMI boven 25). Ook aan de buitenkant van vetcellen zitten ACE2-eiwitten; daardoor kan het virus ook via de vetcellen het lichaam binnendringen (zie artikel UMCG). Mensen met bovengenoemde aandoeningen hebben heel vaak ook overgewicht.
De andere hypothese is dat bij bovengenoemde aandoeningen vaak medicijnen worden gebruikt die zorgen voor een verhoogd ACE2. Daardoor zou het virus meer kans hebben om het lichaam binnen te dringen. Het betreft medicijnen van het type NSAID. De onderzoekers voegden later toe dat zij dit alleen hebben genoemd als idee dat nader onderzoek nodig heeft.
Het standpunt van de WHO is momenteel dat er niet voldoende aanwijzingen zijn om het gebruik van NSAID-pijnstillers (ibuprofen, naproxen e.d.) te vermijden. Wie koorts wil onderdrukken: paracetamol (géén NSAID) doet dat sowieso beter.

 

Bronnen

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Vrienden van integrale gezondheidszorg 

streven naar:

  • het bevorderen van betrouwbare, hoogwaardige integrale zorg voor iedereen die dat wil;
  • de erkenning van integrale zorg als onmisbaar element van een gezonde en vitale samenleving;
  • het beschikbaar maken van betrouwbare informatie over integrale zorg voor iedereen.

Voor minimaal € 10 per jaar wordt u Vriend en ontvangt u een digitaal tijdschrift met betrouwbare achtergrondinformatie over integrale gezondheidszorg (ca vier keer per jaar) en af en toe korte nieuwsbrieven.

Wilt u zich aanmelden om Vriend te worden? Vul dan uw gegevens in.

Lees meer

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).