Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling van depressie met homeopathie

Wat kunt u zelf doen?

Naast leefstijladviezen zoals bewegen (waar veel bewijs voor is dat het vrijwel even goed werkt als een antidepressivum), gezonde voeding en eventueel supplementen (zie natuurgeneeskunde) kan een goed gekozen homeopathisch geneesmiddel een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de stemming. Dat kan het beste gebeuren onder begeleiding van een homeopathisch arts en is niet geschikt voor zelfmedicatie.

Wat kan homeopathie doen bij behandeling van depressie?

Een homeopathisch arts zal samen met u op zoek gaan naar de onderliggende oorzaken van de depressie. Soms is dat heel duidelijk, bijvoorbeeld een groot verdriet of een diepe kwetsing, maar meestal spelen er meer factoren een rol. Naast gebeurtenissen in het verleden gaat het ook om de manier waarop u op de gebeurtenissen hebt gereageerd. Iedereen is uniek, heeft zijn/haar eigen karakter en persoonlijkheid en iedereen reageert op zijn/haar eigen manier op bepaalde gebeurtenissen. Doel van de zoektocht is het vinden van een zo goed mogelijk passend middel (uit de honderden geneesmiddelen die bekend zijn) waardoor de eigen veerkracht versterkt wordt en het herstel op gang wordt gebracht, zodat emotionele verwondingen uit het verleden geheeld kunnen worden. Als het middel goed past, zal niet alleen de stemming verbeteren maar zal u hopelijk ook beter in staat raken om gemakkelijker met soortgelijke situaties om te gaan.  

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel er heel veel geslaagde casuïstiek bestaat van een individueel gekozen homeopathisch geneesmiddel bij depressie zijn er nog maar enkele gerandomiseerde trials gedaan. Bij twee onderzoeken (1,2) werd de controlegroep behandeld met Fluoxetine (Prozac) en bij beide trials werkte homeopathie net zo goed of zelfs iets beter dan Fluoxetine. Homeopathie werkte significant beter dan placebo in de tweede trial waarbij ook een placebogroep werd gebruikt.
Een derde trial van Adler et al (3) bevatte te weinig deelnemers om er een conclusie aan te verbinden. 

Bronnen

1. Adler UC et al, Homeopathic Individualized Q-potencies versus Fluoxetine for Moderate to Severe Depression: Double-blind, Randomized Non-inferiority Trial, Evid Based Complement Alternat Med. 2009 Aug 17.

2. Macías-Cortés, E. D. C., Llanes-González, L., Aguilar-Faisal, L., & Asbun-Bojalil, J. (2015). Individualized Homeopathic Treatment and Fluoxetine for Moderate to Severe Depression in Peri- and Postmenopausal Women (HOMDEP-MENOP Study): A Randomized, Double-Dummy, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. PloS One, 10(3), e0118440. doi:10.1371/journal.pone.0118440

3. Adler UC et, Homeopathy for depression: A randomized, partially double-blind, placebo-controlled, four-armed study (DEP-HOM). PLoS One. 2013 Sep 23;8(9):e74537. doi: 10.1371/journal.pone.0074537. eCollection 2013. 

Achtergrondinformatie

Verschillende geneeswijzen bij depressie:

Liever iemand spreken?

Wilt u liever telefonisch een persoonlijk advies krijgen? De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen helpt al 25 jaar om een veilige en zinvolle alternatieve/complementaire aanpak van gezondheidsproblemen te vinden. De Infolijn helpt zoeken naar een voor u geschikte geneeswijze en helpt zoeken naar een behandelaar in de buurt.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

Hoe kwam Paul de Leeuw van zijn depressie af?

Video Paul de Leeuw over depressie

Bekijk de video

Hoe Marisca van haar depressie genas 

Een serie van drie video's met haar verhaal en veel concrete tips van zorgverleners

Webinar depressie

Bekijk de video's

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).